Uitvaartorganisatie ontkent

'DELA-medewerkers sjoemelden met vingerafdrukken overledenen'

03 november 2018 14:26 Aangepast: 03 november 2018 17:42
Archieffoto Beeld © Getty Images

Medewerkers en oud-medewerkers van uitvaartorganisatie DELA hebben, om nabestaanden blij te maken met de vingerafdruk van hun dierbare overledene, ook vingerafdrukken van zichzelf of andere personen gebruikt.

Ze hebben dat gezegd tegen het radioprogramma Radar. Dat meldde vorige week al dat DELA, vaak ongevraagd, vingerafdrukken van doden afnam om die later, verwerkt in sieraden, te koop aan te bieden aan nabestaanden.

Link naar webshop

In de weken na de uitvaart kregen nabestaanden een mail met daarin een link naar de webshop van DELA.

De uitvaartorganisatie en -verzekeraar liet na die uitzending weten alleen nog met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden vingerafdrukken te nemen omdat dat 'in enkele gevallen tot onbehaaglijke gevoelens heeft geleid'.

Nabestaanden geruststellen

Volgens Radar kennen de (oud-)medewerkers die met de aantijgingen komen, elkaar niet en stellen ze onafhankelijk van elkaar dat een deel van de vingerafdrukken vervalst is. Volgens de klokkenluiders gebeurde dit om nabestaanden en moederorganisatie DELA gerust te stellen. 

Als een lichaam bijvoorbeeld in het water heeft gelegen of iemand al langere tijd dood is, dan is afname van een vingerafdruk onmogelijk. "Collega's die de verzorging van lichamen deden hebben daarom meerdere keren zelf hun vingerafdruk opgegeven", zegt een van de klokkenluiders.

'Aanval op integriteit'

DELA ontkent in alle toonaarden. "Dit is een rechtstreekse aanval op onze integriteit", zegt algemeen-directeur Edzo Doeve. "Wij werpen de aantijging, of de suggestie, alsof hier sprake zou zijn van een misstand van enige omvang, ver van ons." 

Maar hij lijkt in zijn commentaar wel een slag om de arm te houden: "Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van ons beleid. Wij nemen nadrukkelijk afstand van incidenten en mochten wij daar meer informatie over krijgen, dan zullen we direct passende maatregelen nemen", zegt Doeve.

Bekijk hier de reactie van DELA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore