Failliete ziekenhuizen

Buma haalt uit naar VVD-minister Bruins: 'Had voorkomen moeten worden'

03 november 2018 13:41 Aangepast: 23 november 2018 12:57
Sybrand Buma Beeld © ANP

CDA-voorman Sybrand Buma heeft zaterdag op het congres van zijn partij fel uitgehaald naar minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Zonder Bruins bij naam te noemen hekelde Buma de gang van zaken rond de failliete ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen.

"Dit had niet zo mogen gebeuren. Dit had voorkomen moeten worden’’, stelde Buma.

'Stapel stenen'

Hij haalde onder meer de omschrijving 'een stapel stenen' aan, een kwalificatie van Bruins (VVD) voor MC Slotervaart die hem afgelopen week al op felle kritiek kwam te staan. Volgens Buma ligt de oorzaak van de problemen bij een te ver doorgeslagen 'liberaal rendementsdenken'.

Buma verwees naar een oproep van partijgenoot en Kamerlid Joba van den Berg, dat ziekenhuizen in de regio voortaan niet meer zomaar mogen wegvallen, 'zonder dat is nagedacht hoe de zorg in de regio kan worden gegarandeerd'.

'Kabinet aan houden'

De hele Kamer steunde de motie van Van den Berg. ,,En daar gaan we het kabinet aan houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorstart IJsselmeerziekenhuizen stap dichterbij: plan ingediend

Partijvoorzitter Ruth Peetoom kondigde haar vertrek aan. In het voorjaar zit het maximum van twee termijnen erop, en dus zwaait zij op het partijcongres van februari af.

'Open wond'

Een onderwerp dat niet in de toespraken van Buma en Peetoom langskwam, was de kwestie van gewortelde kinderen en het kinderpardon. Irene Plas van het CDA in Brunssum noemt de kwestie 'een open wond’' in de partij. ''Geen woord erover, terwijl het ontzettend leeft. Het wordt verzwegen'', concludeert ze. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luidere roep ruimer kinderpardon: 'Als zij niet mogen blijven, wie dan wel?'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore