Ga naar de inhoud
Nederland

Pinautomaten worden geel, banken stoppen met losse automaten

Een geldautomaat van Geldmaat.

De pinautomaat die je nu waarschijnlijk gebruikt om geld op te nemen verdwijnt uit het straatbeeld. ABN Amro, ING en Rabobank voegen al hun geldautomaten samen en geven ze een nieuwe naam: Geldmaat. De nieuwe pinautomaten worden geel en zijn vanaf begin volgend jaar te zien op straat.

Binnen twee jaar worden alle geldautomaten van de drie grote banken vervangen. Dan kun je niet meer pinnen bij de oranje leeuw of de bekende groen-gele automaten.

Volgens Geert Eikelboom van Geldservice Nederland, dat sinds 2011 de geldautomaten van de banken in beheer heeft, was het tijd voor een nieuw type geldautomaat.

9 automaten op 100 meter

De vraag naar contant geld neemt namelijk af, maar er blijft een zekere behoefte aan. "Dus moet je ook zorgen dat dat cash geld bereikbaar is. Nu heeft iedere bank op zijn eigen manier het geldautomatennetwerk georganiseerd. Dat is niet praktisch", zegt Eikelboom.

Hij noemt een winkelstraat in Breukelen als voorbeeld. "Kantoren van ABN Amro, Rabobank en ING zitten hier praktisch naast elkaar. Op nog geen honderd meter heb je negen geldautomaten. Dat is helemaal niet nodig."

Vanaf volgend jaar: cash pinnen bij je Geldmaatje in de buurt: 

Vanaf volgend jaar: cash pinnen bij je Geldmaatje in de buurt

01:04

Alles werkt hetzelfde

Voor de consument verandert er in de praktijk weinig, behalve dat je voor cash op zoek kunt gaan naar een gele smiley. Bij het vervangen van de automaten gaan er ook een aantal verdwijnen; hoeveel precies is nog niet bekend. Maar, benadrukken de banken: de nieuwe automaten worden wel op logische plekken geplaatst.

Negen automaten in dezelfde straat zal dus niet of zelden meer voorkomen: Geldmaat wil op basis van het aantal transacties en bezoekers in een bepaald gebied opnieuw berekenen hoeveel automaten er nodig zijn.

Doei
Lees ook
Doei geldautomaat: na de banken haalt de Jumbo ze ook weg

Hoeveel nieuwe automaten er komen is nog niet duidelijk en wordt nog onderzocht. Volgens Geldmaat 'worden automaten verwijderd waar mogelijk en bijgeplaatst waar nodig'. De dekkingsgraad van vijf kilometer blijft gehandhaafd.

Eind 2020 moet het nieuwe automatennetwerk volledig operationeel zijn.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl