Respectloos gedrag

Waarom filmen mensen bij iets heftigs? 'Ze kruipen zelfs onder afzettingen door'

02 november 2018 15:40 Aangepast: 02 november 2018 15:41
Omstanders verdringen zich voor een restaurant waar gisteren een reanimatie plaatsvond. De politie heeft ze op de foto onherkenbaar gemaakt. Beeld © Politie Haaglanden

De politie heeft er geen goed woord voor over dat mensen filmen als er iets heftigs gebeurt, zoals gisteren tijdens een reanimatie. Ook op sociale media wordt er schande van gesproken, maar toch gebeurt het keer op keer. Waarom doen mensen dat dan toch?

Voor het restaurant in Den Haag waar gisteren iemand werd gereanimeerd, verzamelden zich volgens de politie 20 tot 30 mensen voor het raam om een glimp mee te krijgen van wat er gebeurde. Een aantal van hen filmde dat ook met een mobiele telefoon. Tot ontsteltenis van de vrouw van het slachtoffer, die niet alleen moest toekijken hoe haar man werd gereanimeerd, maar ook hoe mensen zich verdrongen om dat te kunnen zien.

'Verbouwereerd dat ik wat zei'

Politieagent Gerwin Ouwehand was als eerste hulpverlener ter plaatse. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het waren allemaal mensen tussen de 18 en 30 jaar oud, die verbouwereerd waren dat ik er wat van zei. Ze liepen gelukkig wel weg, want doordat ik er wat van moest zeggen, moest ik de vrouw van het slachtoffer alleen laten."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Politie: 'Dit kan toch niet waar zijn?' Omstanders filmen reanimatie

Ouwehand heeft het idee dat er vaker gefilmd wordt bij heftige gebeurtenissen. "Iedereen wil overal maar opnamen van maken en dat op sociale media zetten. Ze kruipen zelfs onder afzettingen door. Wij zijn veel bezig om mensen op afstand te houden. Het is respectloos naar slachtoffers en nabestaanden, ik hoop dat mensen elkaar daarop gaan aanspreken."

Rol voor de overheid

Ook hoogleraar nieuwe media Jan van Dijk heeft het idee dat mensen steeds vaker gaan filmen als er iets gebeurt. Hij ziet daar een rol weggelegd voor de overheid. "Ik vind dat die meer voorlichting moet geven over hoe mensen moeten optreden in situaties als deze. Mensen weten niet wat ze voor het slachtoffer moeten of kunnen doen en zien dan niet dat het verkeerd is om te filmen.

Thomas schoot te hulp, omstanders filmden: 'Walgelijk en goedkoop'

Hoe het is als iedereen filmt terwijl je iemand probeert te redden, weet Thomas. Hij schoot in april iemand te hulp die een zelfmoordpoging deed op een druk plein in Roosendaal.

Dit Duitse filmpje moet ramptoerisme bij ongevallen voorkomen:

Volgens Van Dijk zou de eerste reactie van mensen moeten zijn om waar mogelijk te helpen, 112 te bellen en te zorgen dat ze niet in de weg staan. "Dat is normaal gedrag. Maar met alle technologie denken ze aan zichzelf. Ze willen anderen laten zien dat ze iets spannends hebben meegemaakt. Dat is een vorm van sensatie."

Van Dijk vindt ook dat de politie dan moet ingrijpen. "Die moet die mensen wegsturen en niet alleen hulp bieden aan hulpverleners. De politie moet tegen mensen zeggen: als je niets voor het slachtoffer kan doen, dan moet je doorlopen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`