'Schandalige uitspraak'

Verbazing over vonnis: uitschelden voor 'kankerflikker' geen homohaat

01 november 2018 18:14 Aangepast: 01 november 2018 18:21

Verbazing in de homogemeenschap om een vonnis dat de rechtbank in Dordrecht vandaag uitsprak. Dertien mensen die twee homo's hadden uitgelokt via de dating-app Grindr, zijn veroordeeld tot taak- en celstraffen. Maar hoewel ze hun slachtoffers uitscholden voor flikker en kankerhomo, speelde homohaat volgens de rechter geen rol.

De verdachten zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging, maar de rechter vindt dus niet bewezen dat homohaat een rol speelde. De daders, tussen de 14 en de 22 jaar oud, werden gedreven door een 'giftige cocktail van sensatiezucht en groepsdruk', zegt een woordvoerder van de rechtbank in een toelichting.

Lokaccount op Grindr

Via Grindr maakten de verdachten in het paasweekend afzonderlijke afspraken met de twee slachtoffers. Twee verdachten hadden een lokaccount aangemaakt om te zien hoeveel volwassen mannen zouden reageren omdat ze seks wilden met een minderjarige. Toen via Grindr contacten met meerdere mannen waren gelegd, werden de andere verdachten ingeschakeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homohaat niet bewezen: tot 160 uur taakstraf voor mishandeling Arnhem

Eén van de mannen is op de afgesproken plek in Dordrecht geschopt en geslagen. De ander wist tijdig te ontkomen.

Onrust onder homo's

De zaak veroorzaakte onrust in de homogemeenschap in Dordrecht en daarbuiten. Dat rekent de rechtbank de groep zwaar aan. Maar belangenorganisatie COC noemt het vonnis evengoed 'schandalig' en verbaast zich erover.

"Als uitschelden voor 'kankerflikker' al geen bewijs meer is voor homofobie, wat dan wel? Welk voorbeeld stelt de rechter hiermee?" De organisatie wil dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat.

Dagelijks taalgebruik

Volgens de rechtbank gebruikten de verdachten in hun chats vaak het woord 'pedo', maar ook scheldwoorden voor homoseksuelen. Laakbaar en kwetsend, vindt de rechtbank.

Toch zou het meer zeggen over het dagelijks taalgebruik van de verdachten dan over hun wens homo's in elkaar te willen slaan. Homohaat hebben de verdachten ook uitdrukkelijk ontkend, zegt de rechtbank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore