Baanbrekend

Zweeds onderzoek: minder vaak Parkinson bij mensen zonder blindedarm

01 november 2018 18:14 Aangepast: 01 november 2018 18:16
"Bij demente mensen verdwijnt het denken, maar het emotionele deel blijft." Beeld © ANP

Belangrijk noemen de onderzoekers het zelf, baanbrekend zeggen sommige deskundigen. Mensen die geen blinde darm meer hebben, krijgen minder vaak de ziekte van Parkinson, blijkt uit Zweeds onderzoek. Wereldwijd is Parkinson de snelst groeiende hersenziekte.

Vandaag verschijnt de studie in het vakblad Science Translational Medicine.

Op dit moment hebben in Nederland 50.000 mensen de hersenziekte van Parkinson. Dat aantal zal naar verwachting in 2030 zijn verdubbeld. Er zijn weliswaar medicijnen op de markt om symptomen te bestrijden, maar nog niet om de ziekte te vertragen of zelfs helemaal tot stilstand te brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Hoogleraar Bas Bloem: 'Steeds meer mensen krijgen parkinson'

Handvatten

Volgens Bas Bloem, hoogleraar neurologie van de Radboudumc in Nijmegen, biedt dit onderzoek handvatten om nieuwe medicijnen te vinden die zich richten op het bestrijden van de ziekte. "Dit onderzoek  laat zien dat je niet alleen naar de hersenen moet kijken, maar dat je focus breder moet zijn en ook de darmen moet meenemen."

De Zweden doken in een database met 1,7 miljoen Zweden. Daaruit bleek dat mensen zonder blindedarm 19 procent minder vaak Parkinson kregen. Het effect op het platteland was zelfs nog groter: daar kregen 25 procent minder mensen de ziekte. Het kan ook vertragend werken: bij mensen zonder blindedarm maar die wel Parkinson kregen, gebeurde dit 3,5 jaar later dan gemiddeld.

Parkinson als hersenziekte

Parkinson is een ziekte van de hersenen. Hoewel de levensverwachting van Parkinsonpatiënten niet veel minder is dan die van gezonde mensen, is het wel een complexe ziekte. De volgende symptomen kunnen optreden.

  • Trillen van de handen, benen, kin of tong
  • Trager worden van bewegingen 
  • Stijfheid van de spieren 
  • Evenwichtsproblemen
  • 'Bevriezen' van de benen tijdens lopen, waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

'Studie van het jaar' 

Bloem spreekt zelf van 'de studie van het jaar'. Toch is het volgens hem niet zo dat iedereen nu naar snel het ziekenhuis moet rennen om de blindedarm te laten verwijderen. Daarvoor zijn er nog te veel onduidelijkheden. "Je moet zeker weten of de voordelen opwegen tegen de nadelen. De blindedarm is niet overbodig heeft ook een functie voor bijvoorbeeld het afweersysteem."

Hoe Parkinson ontstaat, is niet bekend. Wel lijkt het erop dat mensen op het platteland de ziekte vaker krijgen dan in de stad. Volgens Bloem komt dat zeer waarschijnlijk door het gebruik van met name pesticiden en oplosmiddelen. "Dat laat dit onderzoek ook weer zien. Het geeft aan dat het belangrijk is om de bodem in de omgeving te saneren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore