Voelt als kattentong

Geen naalden meer, maar een pijnloze pleister als vaccinatie

01 november 2018 13:25 Aangepast: 01 november 2018 13:26

Wie bang is voor grote naalden, kan opgelucht ademhalen. Grote kans dat je binnenkort pijnloos kan worden gevaccineerd met pleisters waarin heel kleine naalden zitten. "Het voelt aan als een kattentong of nagelvijl."

Deze week promoveert Guangsheng Du aan de universiteit in Leiden op het gebruik van die micronaalden als nieuwe methode voor het vaccineren. Volgens Du is de methode veelbelovend. Het is 'een effectieve reactie om het immuunsysteem op gang te brengen' en - ook belangrijk – je voelt er weinig van.

Blote oog

De naalden die Du gebruikte tijdens zijn onderzoek, waren slechts 200 micrometers lang (0,2 millimeter) en zijn dus bijna niet zichtbaar met het blote oog. Toch komen ze door de buitenste laag van de huid waardoor ze hun werkende stoffen aan het lichaam kunnen afgeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Prikangst? Kijk weg!

Du gebruikte zeer kleine hoeveelheden van een eiwit in de naalden en testte de gevolgen bij muizen door de afweerreactie te meten. Met succes: door deze manier zou zelfs een kleinere dosis nodig zijn voor hetzelfde resultaat dan in een normaal vaccin.

Thuis op de bank

En er zijn meer voordelen: mensen zouden niet eens meer naar een centrum hoeven om zich te laten vaccineren. Ze kunnen het de pleisters ook zelf thuis op de bank opplakken, stelt Du. "Mensen kunnen de micronaalden zelf aanbrengen, waardoor we de kosten aanzienlijk kunnen verlagen."

Er wordt overigens wel meer geëxperimenteerd met het gebruik van micronaalden voor vaccinatie. Zo wil ook MyLife Technologie een pleister op de markt brengen. Dat gebeurt op zijn vroegst in 2021. Er is dus een grote kans dat grote naalden voor vaccinaties in de toekomst in de la kunnen blijven liggen. Du: "Hopelijk zullen meer mensen hierdoor gevaccineerd worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore