Ga naar de inhoud
Schadelijk

Agressieve monsterwesp duikt op in Amsterdam

De hoornaar is twee keer zo groot als een normale wesp Beeld © waarneming.nl

De agressieve Aziatische hoornaar is opgedoken in Amsterdam. De wesp is bijna twee keer zo groot als een normale wesp. Het is voor het eerst dat het beestje zo noordelijk is gezien in Nederland. "Dit is zeer schadelijk voor bijen en andere insecten."

Dat zegt Wilfred Reinhold van het platform Invasie Exoten. De monsterwesp werd in 2004 voor het eerst gezien in Europa en dat was absoluut niet de bedoeling, legt Reinhold uit. "Er zat een nest verstopt in Chinees aardewerk, waardoor het beestje per ongeluk in Europa aan land is gekomen. Toen is het heel hard gegaan." Sindsdien rukt de hoornaar in steeds meer landen en steden op en nu is ook Amsterdam aan de beurt.

'Uitroeien, die wespen'

"In Nederland moeten alle nesten opgespoord en uitgeroeid worden", zegt Reinhold. Dat komt omdat de megawesp op de Europese Unielijst staat. "Onze natuur in Europa is niet ingericht op zo'n Aziatische wesp. Het heeft echt een heel verstorend effect, zeker voor insecten."

De tekst gaat verder na de foto.

De hoornaar 'vreet' enorm veel insecten op, zoals honingbijen en vliegen, iets wat je in Nederland niet moet willen, zegt Reinhold. Hij schrok dan ook toen hij gisteren de melding kreeg dat de hoornaar in Amsterdam is gespot. "Vorig jaar zagen we hem in Zeeland, toen hebben we een nest uitgeroeid. Daarom is het geen goed nieuws dat hij nu zo ver in Nederland is gezien."

'Steek is pijnlijk'

Voor mensen is de hoornaar niet direct gevaarlijker dan een gewone wesp, maar zijn steek kan wel pijnlijk zijn. En giftig, voor mensen met een allergie.

Het nest, met misschien wel tienduizenden hoornaars, zal niet worden opgespoord in Amsterdam. "Dat is niet zinvol. Vanaf nu gaan de werksters sowieso dood en vliegen de koninginnen uit. Zij zitten dus niet meer in het nest. Ze kunnen op tientallen kilometers afstand gaan overwinteren."

'Durf foto's te maken!'

Daarom moet er vooral in het voorjaar opnieuw uitgekeken worden naar de monsterwespen. "Het is zeer te prijzen dat een mevrouw deze hoornaar gisteren heeft gemeld, dat ze niet wegrende en ook nog eens foto's durfde te maken. We hopen dat meer mensen dit durven straks." 

'Rotbeest!': hierom komen wespen op jou af

02:04