Minister onder vuur

Staatssecretaris alarmeerde minister Van Nieuwenhuizen over fout in stint-onderzoek

01 november 2018 11:33 Aangepast: 01 november 2018 12:30
Staatssecretaris Van Veldhoven (L) en minister Van Nieuwenhuizen. Beeld © ANP

VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is door haar eigen staatssecretaris Stientje van Veldhoven gealarmeerd over een fout in het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar incidenten met de stint. Dit gebeurde voordat de stint op maandag 1 oktober van de weg werd gehaald, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het ILT-onderzoek volgde op het dramatische ongeluk in Oss, op 20 september. Aanvankelijk mocht de stint blijven rijden, maar op 1 oktober werd de bolderkar alsnog van de weg gehaald. 

Een melding van een stint die 'op hol is geslagen', is voor de minister een belangrijk argument geweest voor het verbod. De minister ligt onder vuur vanwege de gang van zaken rond het stintverbod. Ze moet zich vanaf 18.00 uur in een Kamerdebat verantwoorden.

Op de hoogte gebracht

Staatssecretaris Van Veldhoven is het weekeinde voordat tot het verbod werd besloten, persoonlijk op de hoogte gebracht over forse kritiek op de inspectie. Haar werd zondag 30 september gemeld dat de ILT 'aan de haal' ging met een melding over problemen met een stint in Amsterdam. Van Veldhoven kreeg te horen dat de uitleg die de ILT gaf, namelijk dat de stint 'op hol geslagen' was, pertinent onjuist was. Die lezing van de ILT was strijdig met de waarheid.

Ook wist de staatssecretaris dat de kinderopvang in Amsterdam, waar de genuanceerde melding vandaan kwam, zich speelbal voelde in een politiek spel. De kinderopvang liet de staatssecretaris weten dat er geen sprake was van een objectief en onafhankelijk onderzoek door de ILT. De ILT baseerde zich op een proces-verbaal van de politie, waar degene die de melding deed zich niet in kon vinden, vanwege de ILT-uitleg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proces-verbaal stint duikt alsnog op: Van Nieuwenhuizen onder vuur

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft haar informatie, voor de schorsing op 1 oktober, 'mondeling' meegedeeld aan haar minister, zegt de woordvoerder van Van Veldhoven na vragen van RTL Nieuws. Van Veldhoven heeft de informatie verder ‘schriftelijk’ doorgegeven aan de hoogste ambtelijke baas van het ministerie, meldt haar woordvoerder.

Ontkenning ministerie

Gisteravond bleek dat de ILT op maandag 1 oktober – voor het verbod op de stint – wist dat er een aanvullende verklaring was afgelegd tegenover de politie Oost-Brabant. Ook is die dag aan de ILT gemeld dat deze verklaring zou worden vastgelegd in een nieuw proces-verbaal.

Tot gisteren ontkende het ministerie dat er zo’n aanvullende verklaring was. Gisteravond werden de stukken na vragen van RTL Nieuws alsnog gevonden en naar de Tweede Kamer gestuurd. Het Openbaar Ministerie, dat leiding geeft aan het onderzoek van de politie-Oost Brabant, benadrukt dat in het tweede proces-verbaal de melding niet is ingetrokken, maar dat degene die de melding deed 'bezwaar heeft tegen de wijze waarop haar verklaring door het ILT wordt gebruikt.' 

Het debat met minister Van Nieuwenhuizen is vanaf 18.00 uur live te volgen via RTLNieuws.nl. Suzanne Kröger van GroenLinks laat weten dat ze wil dat ook de staatssecretaris zich aansluit bij het debat. "De fouten rondom de stint stapelen zich op. Er komen steeds meer vragen bij. De onderste steen moet boven." Ook de PVV zegt dat Van Veldhoven erbij moet zijn.

Stintfabrikant: 'Van troetelbeer tot paria'

Het bedrijf dat de stint op de markt bracht, lijkt af te koersen op een faillissement na het verbod dat de minister begin deze maand afkondigde.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een giftige cocktail: vier dode kinderen, paniek en House of Cards

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister gaf onjuiste informatie over verklaring stint

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore