'Kamer verkeerd ingelicht'

Minister gaf onjuiste informatie over verklaring stint

31 oktober 2018 22:25 Aangepast: 01 november 2018 14:03

VVD-minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft onjuiste informatie verstrekt over een politieverklaring over de stint. Dat blijkt uit een verklaring van het Openbaar Ministerie (OM) aan RTL Nieuws. De stint werd op 1 oktober verboden, mede op basis van een onjuist en onvolledig proces-verbaal.

De informatie van het OM is opmerkelijk, want de minister liet zaterdag formeel weten dat er geen 'aanvullende verklaring' bestaat, waarin problemen met de stint werden genuanceerd. Dat wordt nu bestreden door het OM, dat het onderzoek leidt van de politie Oost-Brabant naar het drama in Oss.

Verklaring sterk afgezwakt

Het oorspronkelijke proces-verbaal werd gebruikt als argument om de stint van de weg te halen. Het draait om meldingen van een kinderdagverblijf uit Amsterdam over mogelijke remproblemen met de stint. Toen bleek dat de inspectie onjuiste conclusies trok uit deze meldingen, wilde de opvang de verklaring intrekken. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) werd er door de politie van op de hoogte gebracht dat de eerder afgelegde verklaring over de stint sterk was afgezwakt en genuanceerd. De tweede, aanvullende verklaring is opgenomen en vastgelegd in een proces-verbaal van de politie Oost-Brabant.

Miniatuurvoorbeeld
Reconstructie:

Proces-verbaal stint duikt alsnog op: Van Nieuwenhuizen onder vuur

Op de hoogte van onjuistheden

Uit een reconstructie van RTL Nieuws bleek maandag dat het ministerie en de ILT zondag 30 september al op de hoogte waren van het feit dat een politieverklaring van het kinderdagverblijf foutief werd geciteerd door ILT. Het ministerie ontkende dat.

Minister Van Nieuwenhuizen erkende vanavond in een brief aan de Tweede Kamer dat dat tweede proces-verbaal er toch is. Ze blijft volhouden dat er twijfels zijn over de stint. In een Kamerdebat moet ze zich donderdag verantwoorden over de gang van zaken.

'Kamer verkeerd geïnformeerd'

"De verklaring van het OM is een nog sterkere aanwijzing dat de Kamer verkeerd is geïnformeerd", zegt het GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Er deugt van alles niet aan deze zaak. De minister zal zich heel duidelijk en precies moeten verantwoorden over de gang van zaken na het verschrikkelijke ongeluk in Oss."

De PVV laat weten dat er 'snel helderheid' moet komen. "Als het waar is dat de feiten anders liggen dan eerder door de minister zijn gemeld, dan heeft deze minister een groot probleem."

Donkere wolken

De SP zegt over de aanvullende verklaring: "Nog geen 24 uur voor het debat krijgt de Kamer een brief waarin dit wordt toegelicht. Het ministerie weet dit al een maand en wij weten het een dag van tevoren. De donkere wolken worden steeds donkerder, de minister moet met een goed verhaal komen om dit recht te zetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie misbruikte verklaring over stintproblemen: 'We zijn politieke speelbal geworden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore