Ga naar de inhoud
Geen keuringsbewijs

Groot deel historische vloot mag straks niet meer varen

Historische schepen in de haven van Volendam. Beeld © ANP

Honderden woon- en recreatieschepen die langer zijn dan 20 meter, mogen na 31 december niet meer varen. Naar schatting 40 procent van de eigenaren heeft verzuimd het keuringsbewijs aan te vragen dat na die datum verplicht is.

Vandaag was de laatste dag waarop ze het zogeheten Certificaat van Onderzoek (CVO) konden aanvragen. Dat keuringsbewijs toont aan dat de veiligheid aan boord in orde is en dat het schip voldoet aan allerlei technische eisen. 

'Waait wel over'

Het aantal schepen dat straks een certificaat moet hebben, wordt geschat op ongeveer 2600. Dat zegt Erik van Soest van de LVBHB, de vereniging voor het behoud van het historische bedrijfsvaartuig. De vereniging is 'erg geschrokken' van het grote aantal eigenaren dat geen CVO (of de keuring daarvoor) heeft aangevraagd.

Dat het keuringsbewijs wordt ingevoerd, een gevolg van Europese regelgeving, is al sinds 2009 bekend. "Veel scheepseigenaren dachten: de bui waait wel over", zegt scheepsmakelaar Jitse Doeve van Doeve Makelaars in Vlaardingen. "Nou, niet dus."

Schip onverkoopbaar

Hij wijst zijn klanten al jaren op de aanstaande verplichting. "Zonder certificaat is het schip nagenoeg onverkoopbaar." Voor verkopers kon hij vroeger soms nog op dezelfde dag een aanvraag voor een certificaat regelen. Maar het loopt de laatste maanden storm bij de drie bedrijven en hun onderaannemers die de keuringen regelen in opdracht van de ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport.

'Passagiers
Lees ook:
'Passagiers zijn niet veilig op historische zeilschepen'

Schepen die straks geen certificaat hebben, moeten aan dezelfde eisen voldoen als nieuwbouwschepen. Die zijn veel strenger dan de eisen die nu aan historische schepen worden gesteld. 

Varend erfgoed

Erik van Soest van de historische-schepenvereniging vindt dat de overheid zich meer zou moeten inspannen voor de eigenaars van oude schepen. "Heb je een historisch grachtenpand, dan kom je in aanmerking voor allerlei subsidies. Maar een scheepseigenaar die zich inzet voor het behoud van varend historisch erfgoed, moet het allemaal zelf betalen en vaak ook zelf opknappen."

Van waterdichte schotten tot brandbeveiliging

Honderden eigenaren van grote woon- en recreatieschepen hebben er de laatste jaren, al dan niet met behulp van lassers en werven, alles aan gedaan om hun schip klaar te krijgen voor het Certificaat van Onderzoek. Waterdichte schotten zodat het schip minder snel kan zinken, hekjes rondom de draaiende delen van de motor zodat je je vingers er niet tussen kunt krijgen, afsluiters op brandstoftanks zodat je de motor bij brand op afstand uit kunt zetten.

Een grote kostenpost was voor veel eigenaren de verplichting van het automatisch identificatiesysteem. Daarmee kunnen schepen en waterwegbeheerders zien wie waar vaart op het water. Zo'n systeem, inclusief de inbouw en een inbouwverklaring door een erkend bureau, kost rond de 2700 euro.

Veel jachten varen rond met brandstoftanks van plastic, zegt scheepsmakelaar Jitse Doeve. "Dat mag straks ook niet meer. De nieuwe regels schrijven voor dat ze van staal moeten zijn. Wil je dat allemaal aanpassen, dat kost heel veel geld."