Ga naar de inhoud
Schermtijd

Confronterend: zo veel uur kijk jij naar je scherm

'Wat? Kijk ik meer dan drie uur per dag naar mijn telefoon?’ Die gedachte zullen steeds meer mensen hebben nu iedereen met een iPhone heel makkelijk kan zien wat zijn schermtijd is. En dat is vaak meer dan we zouden denken. Zelfs opa’s en oma’s chatten en Facebooken zich een ongeluk.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag zijn gepubliceerd. Zo gebruikt 68 procent van de 65- tot 75-jarigen sociale media. Zes jaar geleden was dit nog maar 24 procent. Een enorme groei onder ouderen dus, maar iedereen is meer gaan appen. In 2012 chatte nog maar 30 procent van de bevolking, nu ligt dat aantal op 81 procent.

'Dwangmatige gewoonte'

"Op je telefoon kijken, is een dwangmatige gewoonte geworden", zegt Gert-Jan Meerkerk van het instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving. En die gewoonte is nu dus ook zelf te bekijken via de nieuwe widget van Apple. Met de functie Schermtijd kunnen gebruikers zien hoeveel tijd ze aan welke apps besteden.

Weet
Lees meer
Weet jij hoeveel tijd je op je iPhone kijkt? Zo check je het

De functie is onder hoge druk ontwikkeld, legt Merijn Doggen van Bright uit. "Er is veel commentaar geweest op het feit dat ze mensen verleiden om op hun telefoon te kijken. Ze richten het systeem zo in dat je bij elk nieuw berichtje, een nieuwe post op Instagram en Facebook of een nieuwe mail, een melding krijgt. Je krijgt dan eigenlijk een klein shotje dopamine om je telefoon weer aan te raken. Deze functie is daar een reactie op, zodat je het nu zelf in de gaten kan houden."

De tekst gaat verder na de video.

'Mensen schatten het lager in'

Ook Meerkerk bekeek zijn schermtijd: ruim drie uur per dag. "Als ik dat van te voren had moeten gokken, was het beduidend lager geweest. En ik denk dat veel meer mensen dit lager zullen schatten dan het daadwerkelijk is." Toch spreekt hij niet van een verslaving. "Een telefoonverslaving bestaat ook nog niet officieel. En daarnaast: bij een verslaving zijn er ook altijd negatieve gevolgen. Of die er zijn bij het gebruik van sociale media an sich, is nog niet zeker."

Wel geeft Meerkerk aan dat vier of vijf uur per dag naar je scherm kijken, voor een kind nooit goed kan zijn. "Het is niet goed voor je gezichtsvermogen en voor je houding bijvoorbeeld. Dat je nu feitelijk kan zien hoe vaak je kind op zijn scherm kijkt, kan voor ouders dan ook een aanleiding zijn voor een goed gesprek. Er valt niet meer over te liegen: dat je maar 'eventjes' op je telefoon hebt gezeten bijvoorbeeld."

5 uur appen? Boeiend!

Toch zal er niet opeens een kentering komen in de cijfers van het CBS door de nieuwe functie. "Maar het zal wel bijdragen aan een stukje bewustwording. Al is dat nog niet voldoende om je gedrag te veranderen. Het is een eerste stap voor sommigen, maar anderen zullen denken: boeiend."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl