Gezondheid

Behandelingen patiënten met kanker stilgelegd door lek in kernreactor Petten

31 oktober 2018 11:45 Aangepast: 31 oktober 2018 19:05

De behandeling van kankerpatiënten is in gevaar door een gebrek aan medicatie doordat de kernreactor in Petten is stilgelegd. Dat gebeurde donderdag nadat er radioactief materiaal was gelekt. "We hebben al patiënten moeten afbellen", zegt nucleair geneeskundige Marcel Stokkel van het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

De kernreactor in Petten is op dit moment de belangrijkste producent van materiaal dat wordt gebruikt voor de bestraling van kankerpatiënten. Het merendeel van die medische isotopen wordt in drie kernreactoren gemaakt. Maar die in Zuid-Afrika en Australië liggen stil voor onderhoud.

"40 procent van de isotopen die wereldwijd worden gebruikt, worden gemaakt in Petten. In Europa ligt dat percentage op 65 procent", zegt Stokkel.

Marcel Stokkel. Marcel Stokkel.

Ingespoten in bloedbaan

Medische isotopen worden gebruikt voor de inwendige bestraling van patiënten met kanker. Het radioactieve materiaal wordt ingespoten en via de bloedbaan naar de tumor of de orgaan vervoerd.

"We hopen dat de productie snel weer opstart", zegt Stokkel. Het is nu nog niet levensbedreigend, maar dat wordt het wel, als het nog twee weken duurt, zegt Stokkel.

Opstarten kernreactor

De NRG is beheerder van de kernreactor in Petten. Ze laten weten dat er vanmiddag door de toezichthouder bekend wordt gemaakt of de kernreactor weer wordt opgestart. "We hopen dat we goedkeuring krijgen", laat een woordvoerder weten.

Stokkel, die ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG), houdt een pleidooi voor de bouw van een nieuwe reactor. "De storingen in Petten gebeuren vaker. Hoe langer de bouw van een nieuwe reactor wordt uitgesteld, hoe groter het probleem wordt. Als er niets wordt gedaan, gaat het vanaf 2025 levensbedreigende situaties opleveren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lekkage bij kernreactor Petten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore