Oorzaak: de mens

Populaties wilde dieren sinds 1970 gehalveerd

30 oktober 2018 00:32 Aangepast: 30 oktober 2018 00:51
Een Orang Oetan in Borneo. Beeld © ANP

Druk van de mens op de natuur heeft sinds 1970 geleid tot een wereldwijde daling van populaties wilde dieren met gemiddeld 60 procent. "De hoofdoorzaak van het natuurverlies zijn menselijke activiteiten."

Dat meldt het Wereld Natuur Fonds in zijn Living Planet Report, een tweejaarlijkse graadmeter van de biodiversiteit. "Oprukkende landbouw en overbevissing zijn de grootste bedreigingen. Daarnaast hebben diersoorten het zwaar door stroperij, aanleg van infrastructuur, vervuiling en klimaatverandering."

Stropers zijn een grote bedreiging voor onder andere neushoorns

Parkwachters bewaken met gevaar voor eigen leven bedreigde neushoorn

'20 procent van Amazone verdwenen'

Volgens het rapport blijft de druk op tropische regenwouden onverminderd groot. In vijftig jaar tijd is maar liefst 20 procent van de Amazone verdwenen. "In rivieren, moerasgebieden en delta’s zijn populaties wilde dieren gemiddeld met 83 procent ingestort. Grootschalige aanleg van stuwdammen, irrigatie en inpoldering voor landbouw, vervuiling en overbevissing zetten zoetwatergebieden onder grote druk", aldus het Living Planet Report.

In Nederland ging het door betere regelgeving in de jaren negentig de goede kant op met diersoorten in zoetwatergebieden. Het herstel was echter betrekkelijk, want in de voorgaande decennia ging enorm veel natuur in rivieren en meren verloren door onder meer vervuiling. "We hebben dus nog steeds maar heel weinig over. Bovendien is de afgelopen tien jaar is het herstel afgevlakt. Dat geeft aan dat je moet blijven werken aan herstel en beleid nog beter moet", aldus het Wereld Natuur Fonds.

Beschermingsmaatregelen

Het WNF vindt klassieke natuurbeschermingsmaatregelen, zoals het instellen van beschermde gebieden en soortenbescherming, cruciaal. Zo stijgen de populaties van bijvoorbeeld de bultrug walvis, reuzenpanda en berggorilla voorzichtig.

Gorilla's beschermen is levensgevaarlijk

De gorilla wordt met uitsterven bedreigd. Er leven er nog zo'n 800 wereldwijd. De meeste in Afrika. Daar wordt geprobeerd het dier voor uitsterven te behoeden, maar dat is niet zonder gevaar.

Niet genoeg

Maar er is meer nodig, zegt Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds. "Als wij de oorzaak zijn van natuurverlies, kunnen wij de trend ook ombuigen. Dat vraagt om duurzame keuzes op het gebied van voedsel, energie en grondstoffen. Iedereen kan daar op zijn manier aan bijdragen."

EU wil geen palmolie meer in biobrandstof

Voor de palmolie-industrie worden grote delen tropisch regenwoud ontbost.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`