Doorbraak

Miljoeneninvestering voor Nederlands bedrijf: vergassing eendagshaantjes binnenkort niet meer nodig

29 oktober 2018 15:51 Aangepast: 30 oktober 2018 08:39
Wouter en Wil ontwikkelden een methode om geslachtsbepaling van kippen in het ei te bepalen. Beeld © In Ovo

Per jaar worden ongeveer 45 miljoen haantjes gedood. Wouter Bruins (34) en Wil Stutterheim (36) bedachten een methode om in het ei al te bepalen of het een kip of een haan wordt. Zo hoeven de haantjes niet meer massaal te worden geslacht. Door een miljoeneninvestering kunnen ze hun methode nu verder ontwikkelen.

De kuikens die nu uit hun ei komen worden direct handmatig geselecteerd. De hennetjes mogen blijven, de haantjes die geen eieren kunnen leggen, worden meteen vergast.

"We komen regelmatig in boerderijen. Al die kuikens staan op een band en worden een voor een opgepakt. Het blijft schokkend om te zien", vertelt Wil Stutterheim aan RTL Nieuws.

Vloeistof bepaalt geslacht

Wouter en Wil leerden elkaar kennen tijdens hun studie op de Universiteit Leiden. Wil: "We zijn als studenten in 2011 begonnen met een master Science Based Business. We konden goed samenwerken en besloten tijdens onze studie al met dit probleem aan de slag te gaan." 

De mannen zette hun biotechbedrijf In Ovo op en gingen met hulp van een vakgroep van de universiteit en van het Ministerie van Economische Zaken op zoek naar andere stoffen in het ei die het embryo produceert. "We vonden specifieke nieuwe stoffen in een vloeistof, een soort vruchtwater, waarmee we het geslacht kunnen vaststellen."

Techniek grootschalig ontwikkelen

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de geslachtshormonen in de eieren. Maar het is nog niet eerder gelukt een methode te vinden die snel en efficiënt is.

Het duurt 21 dagen voor het ei uitkomt, de punctie die Wouter en Wil hebben ontwikkeld, kan al op dag 9. "Dit proces deden we eerst met de hand. We staken een naald in het ei en analyseerden de vloeistof. Dit was een succes." Door de miljoeneninvestering kunnen ze de techniek grootschalig gaan ontwikkelen.

Minder eendagshaantjes

Door het ei al vroeg in het proces te screenen, hoeven de mannelijke embryo's niet meer tot het einde te worden uitgebroed. Hierdoor wordt het aantal eendagshaantjes drastisch minder en dat is weer beter voor het dierenwelzijn. Jaarlijks worden alleen in Nederland al zo'n 45 miljoen haantjes gedood. Door deze nieuwe methode zou dat aantal fors minder moeten worden.

Doordat er minderen eieren worden uitgebroed, is de methode ook milieubesparend. Het ei dat niet wordt uitgebroed, wordt nu nog weggegooid. "Dat kan niet meer worden gegeten." Naar verwachting is de techniek in 2020 commercieel op de markt te verkrijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorbraak Nederlands bedrijf voorkomt vergassen miljoenen kuikens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore