'Structureel probleem'

Moordenaar Romy (14) twee keer eerder verdacht: 'Hulp aan hem heeft gefaald'

29 oktober 2018 15:51 Aangepast: 30 oktober 2018 16:29
Romy.

De ouders van de vorig jaar vermoorde Romy (14) zijn boos. De 14-jarige dader was eerder bij twee zedendelicten in beeld gekomen en werd behandeld. Desondanks mocht hij onbegeleid op de fiets naar school. Bizar, zeggen de ouders van Romy.

Op 2 juni 2017 werd Romy verkracht en vermoord door een leeftijdgenoot. De twee kenden elkaar van de J.H. Donnerschool, een school voor speciaal onderwijs in het Gelderse De Glind. Het lichaam van Romy werd diezelfde dag gevonden in een sloot dicht bij De Glind.

Verplichte behandeling

De dader stond op dat moment onder verplichte behandeling bij ggz-instelling De Waag. Hij moest die behandeling ondergaan omdat hij eerder al iemand had aangerand. In de kliniek bekende hij daarvóór ook al eens een vrouw te hebben aangerand op de fiets. 

Tijdens de behandeling mocht hij gewoon elke dag alleen naar school fietsen. Op 2 juni 2017 verkrachtte en vermoordde de jongen Romy toen ze naar huis fietste. 

Vrijheid

Romy's ouders vinden dat de dader te veel vrijheid kreeg van De Waag. "Hij had al eerder van de fiets gehaald moeten worden", zeggen Romy's ouders tegen RTL Nieuws.

De J.H. Donnerschool wist dat de jongen onder behandeling stond, maar niet dat dat vanwege aanranding was. "Wij denken dat Romy's dood voorkomen had kunnen worden", zegt moeder Marion. "De school moet op de hoogte zijn van dit soort dingen. Het is essentiële informatie die doorgespeeld had moeten worden."

'Dit zijn we Romy verschuldigd'

De ouders van de vermoorde Romy vinden dat de dader te veel vrijheid kreeg van de instelling die hem behandelde. Ze willen dat daar verandering in komt.

Eigen onderzoek

Na de moord op Romy onderzocht niet de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd, maar ggz-instelling De Waag zelf of de behandeling van de dader goed was verlopen. "Dat zou niet moeten", zegt Marion. Hoe kan zo'n onderzoek ooit kritisch en onafhankelijk zijn, vragen ze zich af. "Het zou door een externe partij gedaan moeten worden."

De kliniek concludeerde dat bij de behandeling van de dader niets is misgegaan. Een woordvoerder van De Waag laat weten: "Zoals eerder aangegeven is het bij de Waag standaard procedure om bij incidenten zorgvuldig onderzoek te doen naar de behandeling die door de Waag is uitgevoerd. Indien uit een onderzoek verbeterpunten komen, neemt de Waag deze ter harte. De Waag doet verder geen inhoudelijke uitspraken over het betreffende onderzoek en eventuele verbeterpunten. Ondanks het feit dat de Waag geen fouten heeft gemaakt bij de behandeling van de cliënt, heeft deze zaak ons diep geraakt en is het verschrikkelijk wat er is gebeurd."

De Inspectie Gezondheidszorg zegt in een reactie: "Wij willen dat ze zelf onderzoek doen, om ervan te leren. Pas als dat wij vinden dat het onderzoek niet goed is gedaan, gaan wij onderzoek doen. Wij kunnen geen uitspraken doen of de behandeling van de jongen goed is gegaan, want dat hebben wij niet onderzocht. Het is aan de Waag om daar uitspraken over te doen. Er is van geleerd en waar nodig maatregelen genomen." Wat die maatregelen zijn, wil noch de inspectie noch de Waag toelichten.

Structureel probleem

Bizar, zegt Marion. "Het ging niet om een eenmalige gebeurtenis, maar om een structureel probleem bij die jongen."

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren zegt dat het heel moeilijk is om een risico-inschatting te maken bij jongeren. "De kans dat jongeren opnieuw een zedendelict plegen, is eigenlijk heel laag: minder dan 1 op 10."

Risico inschatten

Voor de meesten gaat het om een tijdelijke periode, zegt Vermeiren. Dat heeft volgens hem te maken met de levensfase waarin ze dan zitten. Tijdens hun adolescentie zijn ze impulsiever en zoeken ze grenzen op. De risicotaxatie, zoals dat heet, moet volgens Vermeiren worden verbeterd. "We zijn nu onvoldoende in staat om op een goede manier accuraat in te schatten wie bij de gevaarlijke groep horen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte moord op Romy was medeleerling: school reageert verslagen

De ouders van Romy treden met dit verhaal naar buiten, omdat ze vinden dat er meer duidelijkheid en transparantie moet komen in de hulpverlening. Ze nemen het bij de instellingen niemand persoonlijk kwalijk, maar vinden wel dat beter moet worden samengewerkt tussen instanties.

Veiligheid

"We krijgen Romy hier niet mee terug, maar het gaat om veiligheid. Dit had ook een andere scholier kunnen gebeuren", zegt Marion. "We kunnen het niet zomaar naast ons neerleggen. Dat ben ik ook aan Romy verschuldigd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nader onderzoek in drama Romy: Brian N. werd behandeld voor ander zedenmisdrijf

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoevelaken in shock om gedode Romy: 'Ze was een heel fijne leerling'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`