Stintdrama

Ministerie misbruikte verklaring over stintproblemen: 'We zijn politieke speelbal geworden'

29 oktober 2018 17:58 Aangepast: 30 oktober 2018 08:03

Een melding van een stint die 'op hol is geslagen' is voor de minister een belangrijk argument geweest voor een algeheel stintverbod. Maar de aangever stelt dat er een loopje is genomen met die melding. "Onze stint is niet op hol geslagen. Wij zijn een speelbal geworden in een politiek spel."

De directeur van de kinderopvang die de bewuste melding deed, wil vanwege de gevoeligheid van de zaak anoniem haar verhaal doen. Dat de melding van één van haar medewerksters is verdraaid en mede tot een stintverbod op de openbare weg heeft geleid, noemt ze 'verbazingwekkend' en 'onrechtvaardig'.

Opwelling

De bewuste melding van de kinderopvangmedewerkster werd op 20 september gedaan; de dag dat er in Oss vier kinderen omkomen als er een trein tegen een stint rijdt.

"Als mijn medewerkster het drama in Oss ziet, doet zij in opwelling een melding bij de politie", vertelt de directeur van de kinderopvang. "Ze had eerder dit jaar een probleempje gehad met één van onze zeven stints. Een klein dingetje, iets met de remmen. Niets groots en ook zonder enig gevolg." 

'Op hol kan slaan'

Op basis van de melding wordt een proces-verbaal gemaakt door de politie. Later concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport dat de stint 'op hol was geslagen'. Dat zogenoemde 'op hol slaan', werd een belangrijke trigger voor het ministerie om alle stints op de openbare weg te verbieden. 

"Maar het verhaal dat de inspectie ervan heeft gemaakt, klopt niet. Op hol slaan, was niet aan de orde", benadrukt de directeur. 

'Niet herkend'

De directeur meldt haar onvrede over de manier waarop er met de melding is omgegaan op 30 september bij een inspecteur van de Inspectie. In een WhatsApp-conversatie in handen van RTL Nieuws, zegt de directeur van de kinderopvang 'zich totaal niet herkent in de bewoordingen'. Ze wenst dan ook 'haar verklaring in te trekken'.  

De inspecteur gaat daar niet op in. 

Verklaring intrekken

Ook het ministerie en de politie krijgen dezelfde dag te horen dat de politieverklaring niet klopt.

"Als we van tevoren hadden geweten dat er zo met onze melding zou worden omgegaan, hadden we deze melding nooit gedaan", zegt de kinderopvangdirecteur. "Wij wilden met de melding bijdragen aan een onafhankelijk onderzoek naar een betere veiligheid van de stints. We wilden absoluut geen verbod." 

Hard hoofd

De directeur hoopt dat de stints weer terugkeren op de weg. "En met mij willen heel veel kinderopvangen in het land dat. Nu moeten kinderen met busjes of bakfietsen vervoerd worden. Veel gevaarlijker en bovendien slechter voor het milieu." Ze vervolgt: "We hebben de melding van onze stint gedaan omdat we wilden dat de stints doorontwikkeld zouden worden. In het belang van de veiligheid."

Of de stints nog terugkeren? De kinderopvangdirecteur heeft er een hard hoofd in. Helemaal nu de directeur van het bedrijf failliet is. 

Geen commentaar

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil niet reageren op dit verhaal. Ook het Openbaar Ministerie zegt niet op de kwestie in te kunnen gaan.

 

Miniatuurvoorbeeld
Tijdlijn

Tijdlijn stint: van veilige innovatie tot waardeloos schroot

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van