Ga naar de inhoud
Online-handtekeningenactie

Nog meer aandacht voor rookvrij maken speelplekken kinderen

Beeld © iStock

Plekken waar veel kinderen komen, zoals speeltuinen, dierentuinen en zwembaden, moeten sneller rookvrij worden. 

Dat vindt de Alliantie Nederland Rookvrij, een verbond van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, die een nieuwe actie opzet om 'kinderen te beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken'.

Zien roken...

Het gaat om een online-handtekeningenactie waarmee ouders zelf een begin kunnen maken met die bescherming. "Want helaas geldt: zien roken, doet roken", zegt de alliantie.

Het verbond zegt blij te zijn dat er 550 sportclubs rookvrij zijn, maar het vindt dat lang niet genoeg: "Iedereen kan vanaf maandag ook daadwerkelijk zelf actie ondernemen: via het nieuwe online platform rookvrij.nl . Met een druk op de knop laat je weten welke speelplekken, sportvelden en schoolpleinen in jouw buurt rookvrij zouden moeten worden."

100.000 kinderen

Zeker acht van de tien Nederlanders willen dat plekken waar kinderen sporten, spelen en naar school gaan rookvrij worden, blijkt volgens de initiatiefnemers uit recent onderzoek uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding. 

Toch woonden in 2014 nog zo'n 100.000 kinderen tot vier jaar in een huis waar werd gerookt.

Stoppen met roken: 'Pas als ik kanker krijg'

02:20
Uit onderzoek blijkt dat mensen die willen stoppen met roken een grotere kans hebben om te slagen als zij naast een cursus ook geld krijgen. Wij gingen de straat op om rokers te vragen waarom zij nog niet zijn gestopt.
De
Lees meer
De beste en slechtste stad voor rokers: 'Ze roken hier overal. Crazy'
Stoppen
Lees meer
Stoppen met roken? Beter vandaag dan op 1 januari