Opstand Nicaragua

Jeremy begint backpackersresort in verscheurd land: ‘Dit is onze droom’

29 oktober 2018 11:59 Aangepast: 29 oktober 2018 12:54
Er zijn nog maar weinig toeristen in Nicaragua te vinden. Beeld © AFP

Het land is in diepe crisis, er vielen bij onlusten honderden doden en er geldt een negatief reisadvies. Van het florerende toerisme is maar weinig over. Toch vertrekken Jeremy (45) en zijn vrouw over ruim een maand naar Nicaragua om een resort voor backpackers te beginnen. "Dit is onze droom. We hebben er vertrouwen in."

Jarenlang had het stel al over de stap nagedacht om alles achter te laten en in het buitenland een resort te beginnen. Toen ze een jaar geleden een grote rondreis door Centraal-Amerika maakten, zagen ze eindelijk kans om die droom uit te laten komen. Ze kochten in februari een stuk grond van duizend vierkante meter vlak bij de toeristische plaats San Juan del Sur in het zuidwesten van Nicaragua.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Massale arrestaties, martelingen en vermissingen: in Nicaragua regeert de angst

Opstand

Twee maanden later zag het land er van de ene op de andere dag compleet anders uit. Demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen president Daniel Ortega, die pensioenhervormingen wilde doorvoeren. Tegenstanders konden de maatregelen niet rijmen met de zelfverrijking van het regime en de corruptie in de politiek.

Het mondde uit in een grote volksopstand die de politie en de ordetroepen van Ortega met harde hand neersloegen. Er vielen al meer dan 500 doden en duizenden gewonden en er zijn heel veel vermisten. Het toerisme dat de laatste jaren enorm in opkomst was, is volledig ingestort.

Lees door onder kader

Negatief reisadvies

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het niet veilig om in Nicaragua te reizen. Er geldt een negatief reisadvies. Het ministerie adviseert om alleen voor een strikt noodzakelijk reis naar het land te gaan.

Al is de explosie van geweld inmiddels wat ingedamd, veilig is het allerminst. Vooral 's avonds waagt niemand zich op straat. Politieke tegenstanders worden zonder pardon in de cel gezet. Betogers worden volgens een nieuwe wet berecht als terroristen. Mensenrechtenorganisaties slaan alarm.

Diep teleurgesteld waren Jeremy en zijn vrouw omdat het land in chaos was beland. Hun droom dreigde in duigen te vallen. "We hebben dit nooit aan zien komen. We verheugden ons er zo op en dan dreigt het ineens niet meer door te gaan." 

Ze besloten het niet meteen op te geven, maar eerst meer informatie te verzamelen. "Je hoort zoveel wilde verhalen. In de regio waar wij zitten, lijkt de onrust mee te vallen."

Nicaraguaan Gerardo vluchtte naar Nederland

'Knokploegen slepen je je huis uit', zei de Nicaraguaan Gerardo tegen RTL Nieuws.

Kans

Ze hebben besloten hun project toch een kans te geven. Hun huis in Nederland hebben ze al opgegeven. Ze wonen nu in een caravan op een camping om geld te sparen. In december vliegen ze naar Nicaragua. Ze hebben daar een huisje gehuurd waar ze de komende maanden wonen. "Het liefst willen we dan al beginnen met bouwen", zegt Jeremy, die timmerman is.

De tijd gebruiken ze ook om goed te peilen hoe de situatie in hun gebied is. "Als het echt onveilig is, gaan we weer naar huis. Dan kijken we een jaar later nog eens. Als het dan nog niet goed is, verkopen we het stuk land gewoon. Maar in principe willen we over twee jaar een resort af hebben met plek voor twintig backpackers."

Het stuk land dat Jeremy en zijn vrouw hebben gekocht in Nicaragua. Het stuk land dat Jeremy en zijn vrouw hebben gekocht in Nicaragua.

Verliefd

Ze kijken ernaar uit. In de tijd dat ze er waren, zijn ze verliefd geworden op het land. "We hebben daar heel mooie, behulpzame mensen ontmoet. Het is een veelzijdig land, met een combinatie van natuur en cultuur. Het resort komt op twee kilometer afstand van een populaire surfplek en drie kilometer van het dorp. Het is hartstikke mooi."

Ze houden zich vast aan de positieve verhalen die ze nu horen. De eerste nacht slapen ze bij een bekende in de hoofdstad Managua. "Die zou ons niet uitnodigen als het onveilig was." En vlak bij het plaatsje waar ze zich zullen vestigen, is een groot cruiseschip aangemeerd. "Dat gebeurt ook niet zomaar." 

Maar ze zijn alert, verzekert Jeremy. "Je moet natuurlijk niet het gevaar opzoeken en tussen de betogers gaan staan."

Miniatuurvoorbeeld
Onrust in Nicaragua

Gemoedelijk stadje verandert in hel op aarde: 'We geven niet op'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`