Ga naar de inhoud
Klok verzetten

Om 5 uur naast je bed door wintertijd: kinderen houden geen rekening met de fysieke klok

Beeld © ANP

Het was een veelgehoorde klacht vanochtend op social media: kinderen doen helaas niet aan wintertijd. Dus zat je om vijf uur al met ze aan de eettafel in de wetenschap dat het een lánge dag zou worden. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat je de rest van de week ook zo vroeg eruit moet.

Voor ouders van jonge kinderen is het doorbijten geblazen. Kinderen houden nog geen rekening met de fysieke klok, die hebben hun eigen biologische klok. En die is op een dag niet ineens verzet. Op sociale media gaat het er veel over.

Ritme

Volgens Roselyne Rijsman, neuroloog bij het Haaglanden Medisch Centrum kost het kinderen enkele dagen om het nieuwe ritme eigen te maken. Als je tenminste direct volledig je gedrag aanpast en rekening houdt met de bed- en eettijden. 

Als je dat niet doet, duurt de aanpassing langer. "Als je kind bijvoorbeeld om kwart over vijf 's middags honger krijgt, moet je niet meteen gaan eten. Het is verstandiger een uurtje wachten tot het kwart over zes is. Zo kun je de biologische klok beter beïnvloeden."

Andere tips: 's avonds iets langer doorgaan door bijvoorbeeld tv te kijken en de slaapkamer goed donker maken waardoor je zoon of dochter 's ochtends langer slaapt. "Licht is een duidelijke beïnvloeder van de biologische klok."

Zomer-
Lees meer:
Zomer- of wintertijd? 'Als we maar in dezelfde tijdzone blijven'

Makkelijker

Toch is het makkelijker om je aan te passen aan de wintertijd dan aan de zomertijd, weet de slaapdeskundige. Dat komt omdat het ritme van de meesten iets langer dan een etmaal is en tussen de 24 en 25 uur ligt. "Maar door je onder meer je eetpatroon, wordt het in 24 uur gedrukt."

Degenen met jonge kinderen hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken dat ze nooit meer de voordelen van wintertijd zullen ervaren, weet ook Hester Zitvast: 'Ik kan iedereen met kleine kinderen een geruststellende mededeling doen: pubers hebben echt TOTAAL geen last van de wintertijd.'