Ga naar de inhoud
Privacy

DELA neemt op eigen houtje vingerafdruk van elke overledene

Beeld © ANP

Uitvaartorganisatie DELA maakt standaard vingerafdrukken van mensen die overlijden en doet dat zonder toestemming van nabestaanden. Dat ontdekte het NPO Radio 1-programma Radar.

DELA gebruikt deze afdrukken vervolgens voor commerciële doeleinden. Dat is standaardbeleid sinds 1 september.

Ring of ketting met vingerafdruk

DELA maakt de vingerafdrukken in afwezigheid van de nabestaanden in de dagen voor de uitvaart. Dat gebeurt met een kleine camera die op een iPhone wordt geklikt. Weken later krijgen nabestaanden ineens een e-mail van DELA of zij van de vingerafdruk van de overledene een ring of een ketting willen laten maken.

De kosten liggen tussen de 124 en 1320 euro. In de e-mail rept de uitvaartorganisatie met geen woord over hoe de vingerafdrukken worden opgeslagen en hoe lang ze worden bewaard.

'Om niet te hoeven teleurstellen' 

DELA-woordvoerder Martijn van de Koolwijk: "We doen dit, omdat we na uitvaarten vaak de vraag kregen of dit mogelijk was. We moesten die mensen dan teleurstellen, omdat het afnemen van vingerafdrukken dan niet meer mogelijk is. Dat moet namelijk erg snel na het overlijden gebeuren." 

De woordvoerder vertelt wel dat de vingerafdrukken op verzoek direct worden verwijderd. Daarvoor heeft DELA een speciaal mailadres.

Kamervragen

CDA-Kamerlid Chris van Dam noemt de werkwijze ongehoord en gaat Kamervragen stellen aan minister Sander Dekker.

DELA zegt de werkwijze nog eens tegen het licht te houden. Er zijn tot nu toe drie klachten over binnengekomen. "Dat valt mee, op 4000 uitvaarten. Toch gaan we terug naar de tekentafel, want onze intentie is niet overgekomen", zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat 'de integriteit van het lichaam bij ons voorop staat'.