Herdenkingsdienst Wim Kok

Premier Rutte: 'Kok was premier van iedereen'

27 oktober 2018 14:46 Aangepast: 27 oktober 2018 16:55
Herdenkingsdienst van Wim Kok in het Concertgebouw. Beeld © Screenshot NOS

In Amsterdam is de overleden oud-premier en PvdA'er Wim Kok herdacht. In het Concertgebouw spraken onder meer premier Rutte en partijgenoot Lodewijk Asscher.

Premier Rutte was tijdens de herdenkingsdienst een van de eerste sprekers. In zijn toespraak herinnert hij zich Kok als 'die grote meneer waar ik huizenhoog tegenop keek'. "Wim had dat natuurlijke gezag", zei Rutte. "Alles aan hem was echt. Geen opsmuk, ijdeltuiterij of dubbele agenda's. Dat was Wim Kok. Gedreven voorvechter van de gewone man. Premier van iedereen."

'Partijleider in ieder opzicht'

"Wim Kok was partijleider in ieder opzicht, ook na z'n vertrek", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher in zijn speech. Asscher omschreef Kok als een grote, vriendelijke reus die tot het laatst toe betrokken was bij de politiek en de partij. 

"Een reus op wiens schouders wij konden staan. Dat geldt voor Ad (Melkert), Wouter (Bos), Job (Cohen), Diederik (Samsom) en voor mij. Een reus waar Nederland tegenaan kon leunen. Dat gemis voelen we allemaal."

'Bijzondere vader'

Aan het eind van de dienst nam Marcel Kok, de zoon van Wim Kok, het woord. "'Ik heb nog zoveel te zeggen', dat zei Wim de dag voordat hij naar het ziekenhuis ging voor een operatie aan zijn hart", vertelt Kok. "Na de operatie heeft hij ruim 5 weken op de intensive care gelegen. Het bleek een wedstrijd die zelfs Wim, met al zijn strijdlust, niet kon winnen."

Hij omschrijft zijn vader als iemand die dol was op zijn kinderen en kleinkinderen. "Hij had altijd aandacht voor ons. Voor ons was Wim een hele leuke en bijzondere vader." 

Wim Kok. Wim Kok.

Eerder vandaag nam de familie van Wim Kok in besloten kring afscheid van hem. De voormalige minister-president overleed vorige week op 80-jarige leeftijd aan een hartkwaal.

Halfstok

Kok was van 1994 tot 2002 premier van Nederland. In verband met zijn uitvaart hangen de vlaggen op hoofdgebouwen van de overheid halfstok. Daar had premier Rutte om gevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Oud-premier Wim Kok (80) overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore