Loverboys

Loverboys maken jonge meisjes binnen een dag prostituee

27 oktober 2018 11:32 Aangepast: 27 oktober 2018 17:17
Beeld © Getty Images

Waar loverboys vroeger maanden over deden, lukt ze nu in één dag: jonge meisjes in de prostitutie krijgen. "En je schaamt je zo, dat je niets durft te vertellen", vertelt slachtoffer Xandra.

Hulpverleners zien het steeds vaker gebeuren. Binnen een paar dagen worden onschuldige meisjes door loverboys gedwongen de prostitutie in te gaan. Sommige meisjes zijn nog maar 11 jaar oud. Dat zeggen organisaties die slachtoffers van loverboys helpen tegen RTL Nieuws.

Prostitutie

Loverboys zoeken hun slachtoffers tegenwoordig steeds vaker op via het web. Ze benaderen meisjes via chats en vragen ze bijvoorbeeld om foto's. Als een meisje een foto instuurt, kan het chanteren beginnen. 

Celine Verheijen van hulporganisatie Defence for Children ziet dit steeds vaker gebeuren. Ze helpt slachtoffers van loverboys: "Door gebruik van sociale media kan het zo zijn dat iemand naar school gaat, 's middags contact heeft met een loverboy, een naaktfoto stuurt en direct daarmee wordt bedreigd. Waardoor ze dus diezelfde avond al in de prostitutie terecht kan komen."

Lokken

Een loverboy is iemand die probeert om een slachtoffer op de een of andere manier in de val te lokken. Vroeger werden de meisjes maandenlang gevleid en met cadeaus verwend. Tegenwoordig gaat het er harder aan toe. Binnen een paar uur wordt het slachtoffer al uitgebuit. Op een gegeven moment wordt het meisje gedwongen tot seks. Vaak eerst met de loverboy zelf en al snel ook met andere mannen. Daarmee worden soms honderden euro's verdiend.

Door schaamte of angst zijn er maar weinig slachtoffers die zich durven te melden bij hulporganisaties of politie. Ze zeggen dat het geen zin heeft, ook omdat de politie tegen ze zegt dat de daders toch niet gestraft worden vanwege gebrek aan bewijs. Vorig jaar hebben 139 slachtoffers zich gemeld, blijkt uit recente cijfers. 

Het werkelijke aantal slachtoffers is naar schatting vele malen hoger. Het gaat in de meeste gevallen om meisjes (134 van de 139). De meesten zijn jong. 

Verkracht

Zoals Xandra. Vanwege privacy doet ze onder een andere naam haar verhaal. Xandra was 15 jaar toen ze in handen viel van haar loverboy.  "Het was niet eens een heel knappe jongen die me met cadeaus verwende. In de supermarkt zou ik hem voorbij lopen", zegt ze in een interview met RTL Nieuws.

Xandra wilde er als puber graag bij horen. Ze ging om met mensen die stiekem drugs verhandelden en kwam daardoor in contact met haar loverboy. Ze verhandelde zelf ook drugs.

Hij deed er maanden over om Xandra zover te krijgen dat ze in de prostitutie ging werken. Tegenwoordig gaat dat vaak veel sneller. Eerst verkrachtte hij haar, daarna moest ze met andere mannen seks hebben. "Ik kreeg dan een sms'je waarin hij me opriep. Dan moest ik seks hebben hebben met andere mannen."

Schaamte

Xandra durfde het niet te vertellen. De schaamte was zo groot. En de angst dat haar ouders boos op haar zouden worden. "Hij dreigde met teksten dat als ik het zou vertellen, mijn ouders zo boos zouden worden dat ik straf zou krijgen."

Hulpverlener Celine Verheijen ziet die schaamte heel vaak terug: "Die is vaak zo groot. Ze willen niet dat hun ouders er achter komen. Ze willen niet dat anderen op school die foto's zien. Meisjes denken dat als ze met een persoon naar bed gaan, ze er vanaf zijn. Ze zien niet dat de uitbuiting dan pas begint."   

Verdwenen

Xandra's loverboy verdween. Ze verbrak alle contact en vluchtte naar een instelling. Waar hij is of wat er met hem is gebeurd? Ze heeft geen idee. 

Xandra heeft uiteindelijk alles verteld aan haar ouders. Ze helpt nu andere meisjes. Uit angst heeft Xandra haar loverboy nooit bij de politie aangegeven. "Straffen is vaak lastig omdat er geen bewijs is. Een verkrachting vindt niet plaats bij de ingang van de supermarkt. Dat hij nooit een passende straf heeft gekregen, blijft frustrerend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore