Bankroet

Laatste dag voor patiënten in Slotervaartziekenhuis

26 oktober 2018 06:44 Aangepast: 26 oktober 2018 13:30
Overplaatsing van een patiënt van het MC Slotervaart. Beeld © ANP

Patiënten die nog in het failliet verklaarde MC Slotervaart liggen moeten voor 15.00 uur zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

Gisteren, eind van de middag, lagen er nog rond de vijftig patiënten. Zij worden voornamelijk met ambulances naar andere ziekenhuizen in de regio Amsterdam vervoerd.

Salarissen niet uitbetaald

De poliklinieken blijven voorlopig open omdat er nog veel afspraken staan gepland. Medewerkers is met klem gevraagd om te blijven werken, ondanks dat de salarissen gisteren niet zijn uitbetaald.

Reactie Slotervaartziekenhuis

"Om 15:00 uur moeten al klinische patiënten weg zijn. Dit 'transport' moet zorgvuldig gebeuren. Hiervoor hebben andere ziekenhuizen en de zorgverzekeraars hun handen in een geslagen. Het is namelijk een kostbare aangelegenheid, het kost veel geld. En de patiënten zijn natuurlijk kwetsbaar, hun vervoer moet dus gecontroleerd en zorgvuldig gebeuren", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. 

Hij zegt dat het personeel van het Slotervaartziekenhuis zich geen zorgen hoeft te maken, ook al hebben ze nog geen salaris gehad. "Het UWV zal hun loon betalen."

MC Slotervaart failliet: 'Waar moet ik heen?'

Het faillissement van het Slotervaartziekenhuis bezorgt patiënten en hun naasten veel stress.

Het Amsterdamse ziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen, in handen van zorgondernemer Loek Winter, werden gisteren bankroet verklaard. De ziekenhuizen kwamen in financiële problemen nadat financiers het vertrouwen hadden opgezegd.

Onrust

Het Slotervaart kampte al lang met financiële en bestuurlijke problemen en ook in de IJsselmeerziekenhuizen heerste al geruime tijd onrust.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jokes moeder moet failliet MC Slotervaart verlaten: 'Patiënten mogen blijkbaar wel omvallen'

De brief die in het MC Slotervaart is uitgedeeld:

Amsterdam, 25 oktober 2018

Beste patiënt, familielied, mantelzorger of bezoeker,

Vandaag, 25 oktober, is ons ziekenhuis failliet verklaard. Dat betekent dat MC Slotervaart de komende periode gaat sluiten.

Voor u is het belangrijk om te weten dat wij goed voor u blijven zorgen. Als u momenteel bij ons in het ziekenhuis bent opgenomen, dan wordt u morgen overgeplaatst naar een ander ziekenhuis in de buurt. Uw arts zorgt ervoor dat dit goed georganiseerd gebeurt. U wordt op de korte termijn geïnformeerd hoe en wanneer dit gaat plaatsvinden.

Als u bij ons op de poliklinieken onder behandeling bent, wordt u in de komende periode aan een ander ziekenhuis overgedragen. Hierover volgt spoedig meer informatie. Wij zullen hierover op korte termijn contact met u zoeken.

Wij hebben met de andere ziekenhuizen in Amsterdam en omstreken goede afspraken gemaakt. Samen zorgen we ervoor dat alle patiënten uit Amsterdam en omgeving de zorg krijgen die zij nodig hebben.

U bent en blijft in goede handen, bij ons of bij een ander ziekenhuis in de buurt.

Mariska Tichem

Raad van Bestuur MC Slotervaart 

PDF

Medewerkers van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis voeren actie tegen het faillissement. Medewerkers van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis voeren actie tegen het faillissement.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore