Ga naar de inhoud
Prestatiedruk

Minister: 'Studeren meer dan diplomarace, ontwikkel je ook sociaal'

Ingrid van Engelshoven (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld © ANP

De prestatiedruk bij studenten is hoog. Te hoog, vindt minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven. Studeren is volgens haar meer dan een diploma halen, er moet ook tijd en ruimte zijn voor persoonlijke ontwikkeling.

"Aan alle kanten hoor je van studenten dat ze hoge druk ervaren. We moeten uitkijken dat de druk voor studenten geen struikelblok wordt", zegt ze in Trouw.

Sociale kwaliteiten ontwikkelen

Van Engelshoven (D66) waarschuwt voor te veel nadruk op 'rendement' aan universiteiten en hogescholen. Het doel om iedereen zo snel mogelijk te laten afstuderen, kan juist een belemmering worden, zegt ze.

"Het gaat er ook om dat je je ontwikkelt als persoon, dat je je sociale kwaliteiten ontwikkelt. Denk daarbij aan vrijwilligerswerk, bestuurswerk, een sportteam coachen of andere maatschappelijk relevante taken."

Afschaffen basisbeurs

De minister benadrukt dat de arbeidsmarkt ook om andere kwaliteiten vraagt, 'mensen die in staat zijn om in een groep te werken, die in staat zijn verbindingen te leggen met anderen'.

Studentenorganisaties noemen vaak het afschaffen van de basisbeurs voor studenten als factor die bijdraagt aan de prestatiedruk. Van Engelshoven is het nog steeds eens met de invoering van het leenstelsel dat er in 2015 voor in de plaats kwam. "Ik vind het nog steeds een buitengewoon sociaal stelsel."

Ze wijst er nog eens op dat studenten nooit meer dan 4 procent van wat ze maandelijks boven het minimumloon verdienen hoeven af te lossen en er 35 jaar over mogen doen om het bedrag terug te betalen.

Waarom boze studenten nu wél een punt hebben

Het kabinet wil de rente op studieleningen verhogen. Studenten zijn daar boos over, en Roland Koopman legt uit waarom ze een punt hebben.
'Waarom
Lees meer
'Waarom mag ik wel studeren, en mijn zus met een verstandelijke beperking niet?'
Salarissen
Lees meer
Salarissen stijgen, baankansen nemen toe: met deze hbo-studies verdien je het meest