Lerarentekort

School gaat ouders voor klas zetten: 'We moeten ons schamen'

24 oktober 2018 12:59 Aangepast: 24 oktober 2018 13:00

De Hoornse basisschool Het Kompas gaat ouders inzetten om het lerarentekort op te vullen. "Het is eigenlijk treurig dat dit moet", zegt de schooldirecteur. En hij is niet de enige; meer scholen moeten na de herfstvakantie maatregelen nemen.

"Eigenlijk moeten we ons schamen dat dit nodig is", zegt schooldirecteur Jaap Muurling (60). Hij werkt al zijn hele leven in het onderwijs en zegt dat hij nog nooit z'n drastische maatregel heeft moeten doorvoeren om het lerarentekort op te vullen.

Hart vast

"We hebben na de herfstvakantie te maken met zwangerschapsverlof en griep. Ik houd mijn hart vast als er iemand ziek is. Eén van de collega's ligt vanwege zware griep in het ziekenhuis, daarom heb ik een groot probleem op de kleutergroepen."

De oplossing?

In een brief heeft de schooldirecteur ouders opgeroepen of ze kunnen bijspringen in de kleutergroepen. "Wij zorgen ervoor dat er educatief materiaal en spelletjes zijn. Daarmee kunnen de kleuters aan de slag. De ouders moeten dus een soort van oppassen", licht de schooldirecteur toe. Ook opa's en oma's zijn welkom om de school uit de brand te helpen.

Als het niet lukt, wordt aan de ouders gevraagd om hun kind thuis te houden. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een school vanwege het lerarentekort maatregelen moet treffen. Basisscholen in heel Nederland kampen met lerarentekorten. De overkoepelende PO-raad, dat alle basisscholen in het land vertegenwoordigt, schatte het tekort begin dit schooljaar op zo'n 1300 leerkrachten.

Scholen en gemeentes halen alles uit de kast om het probleem het hoofd te bieden. Gepensioneerde leerkrachten worden teruggevraagd, er is extra subsidie voor zij-instromers en bevoegde leerkrachten worden overal vandaag gehaald.

Aantrekkelijk maken

Volgens Muurling moet het vak van leraar weer aantrekkelijk worden. "Het imago van het vak staat onder druk. Het moet weer leuk worden om voor de klas te staan. Leraren moeten weer het werk doen, zonder te veel tijd kwijt te zijn aan allerlei randvoorwaarden. Er moeten echt geld en mensen bij."

Volgens de Hoornse schooldirecteur worden er al goede stappen gemaakt. "Maar we zijn er nog niet. Dat blijkt wel uit de maatregelen die wij volgende week moeten nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lerarentekort'

'Na herfstvakantie vierdaagse lesweek in Zaanse basisschool'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore