Dagelijks 2,5 uur

'Kinderen vaker op beeldscherm dan dat ze buitenspelen'

24 oktober 2018 06:29 Aangepast: 24 oktober 2018 08:45
Beeld © iStock

Hun smartphone is voor kinderen belangrijker dan lekker buiten ravotten. Gemiddeld brengen ze zo'n 2,5 uur per dag door op een beeldscherm, terwijl ze net geen 2 uur per dag buitenspelen.

Dat blijkt uit onderzoek van cyberbeveiliger Norton onder 7000 mensen in tien landen in Europa en het Midden-Oosten, waaronder Nederland.

Gemiddeld tien jaar oud

Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat Nederlandse kinderen gemiddeld tien jaar oud zijn wanneer ze hun eerste telefoon of tablet krijgen.

De ouders van nu zijn de eerste generatie die hiermee te maken krijgt. Ze moeten zelf uitvogelen welke regels ze moeten opleggen en hoe streng ze die handhaven.

Geen goed voorbeeld

Ze kunnen hun ouders niet vragen hoe die dat vroeger aanpakten, want toen waren er nog geen tablets en smartphones. 

De kinderen van nu hebben juist nooit een wereld zonder zulke apparaten gekend. En het is de vraag of ouders het goede voorbeeld geven, want meer dan de helft zegt dat ze zelf te veel online zijn.

Bijziend van staren naar een smartphone: zo komt dat

Een kwart van de 13-jarigen is bijziend, blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. En dat komt vooral omdat kinderen zo veel uur per dag naar een smartphone of tablet staren en niet genoeg buiten spelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore