Type 2

'Ballonbehandeling' kan spuiten bij suikerpatiënt wellicht voorkomen

24 oktober 2018 05:31 Aangepast: 24 oktober 2018 08:40

Een nieuwe behandeling zou ervoor kunnen zorgen dat diabetespatiënten (type 2) geen insuline meer hoeven te spuiten.

Wetenschappers van het Amsterdam UMC plaatsten bij 50 patiënten een ballonnetje aan het begin van de dunne darm. Dat ballonnetje werd opgeblazen en gevuld met heet water.

Nieuw slijmvlies

Door de hitte schroeide het slijmvlies in de dunne warm weg. Nieuw slijmvlies zorgt voor een verbetering van de bloedsuikerspiegel, waardoor het spuiten van insuline bij patiënten kan worden uitgesteld of wellicht helemaal kan worden voorkomen.

Mogelijk hebben tienduizenden patiënten baat bij de nieuwe behandeling. De onderzoekers zijn in ieder geval in een 'voorzichtige jubelstemming' en noemen de behandeling in het AD 'veelbelovend'.

Minder risico's

Volgens de onderzoekers is de ziekte bij 90 procent van de behandelde patiënten na een jaar stabiel gebleven. Zij slikken nog wel medicijnen, maar ze lopen door de verlaagde bloedspiegel 'minder risico op hart- en vaatziekten, nierfalen, blindheid en gevoelloosheid in handen en voeten'.

Voorlopig lijkt de 'ballonbehandeling' geschikt voor 70.000 diabetespatiënten bij wie het slikken van pillen nauwelijks meer werkt en die zich genoodzaakt zien om insuline te gaan spuiten.

Han heeft diabetes maar leeft al jaren zonder medicijnen

Toen de verpleegkundige drie jaar geleden tegen Han (62) zei dat hij op deze manier niet oud zou worden, gooide hij het roer om. Hij veranderde drastisch zijn leefstijl, werd gezond en kon uiteindelijk zonder diabetesmedicijnen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Deze groente (sopropo) helpt tegen diabetes en obesitas

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Eerst gezonder eten, dan meer bewegen: zo pak je diabetes type 2 aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore