Ga naar de inhoud
Staatsbezoek

Dit aten Willem-Alexander en Máxima bij The Queen

Koning Willem-Alexander en Queen Elizabeth

Na een hele dag handjes schudden en van hot naar her door Londen rijden, krijg je wel honger. Maar laat dat maar aan The Queen over. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden in haar paleis getrakteerd op een luxe diner. Waar ze mee begonnen? Een rollade met champagnesaus.

Een enorme tafel werd urenlang gedekt op Buckingham Palace. The Queen nodigde 170 gasten uit om bij haar aan te schuiven in het paleis. En dat de tafeldekking volledig aan haar eisen moest voldoen, bleek wel uit de inspectieronde die ze hield.

Vuiltje op de vloer

Na een wandeling door de grote eetzaal bleek er nog een vuiltje op de vloer te liggen en moest de stofzuiger er nog een allerlaatste keer doorheen.

Willem-Alexander en Máxima kregen daar niets van mee, zij schoven als allerlaatste aan. Ze liepen samen met The Queen naar het hoofd van de tafel, waarna Elizabeth het diner met een speech ter ere van Willem-Alexander opende. Het Wilhelmus werd ingezet, en dan... Eten maar!

Gewoon, gestoofde rode kool

Wat er van dat gouden servies werd gegeten? Heel simpel, want na de gepocheerde rollade met een kreeftsaus als eerste gang, volgde gewoonweg een medaillon van ossenhaas. Wat spinazie, sperziebonen en gestoofde rode kool 'on the side'. Even later werd er een salade van gestoofde artisjokken met groenten en kruiden geserveerd. 

En dan moest het dessert nog komen: iets waar Máxima erg van blijkt te houden. Het was een puree van donkere chocolade en mandarijn met een koffiecrème. Nee, dat was nog steeds niet alles. Het diner werd afgesloten met een koffie en een klein gebakje.

Vijf glazen per persoon

Dorst zal het echtpaar ook niet hebben gehad, want met vijf glazen per persoon op tafel, werd er heel wat afgedronken. Zes verschillende wijnen werden er geschonken.