Traditie

Hoe duivels is Halloween? ‘Het is geen religieus feest, maar spot niet met Satan’

24 oktober 2018 18:38 Aangepast: 25 oktober 2018 12:40
Beeld © iSTOCK

Nog een week en dan dwalen mummies, spoken en heksen rond door de straten. Op 31 oktober is het Halloween, maar steeds vaker klinkt er kritiek van christenen op het feest. Hebben ze een punt?

Zoetermeer noemt zichzelf dé Halloweenstad van Nederland en organiseert een 'Halloween Walk', een 'Halloween Circus' en een 'Trick or Treat'. Maar er is een petitie gaande van christenen tegen het Halloweenfeest.

De groep wil dat het feest wordt afgeschaft. 'Dit feest promoot zich als een angstaanjagend bloederig feest', staat in hun petitie, en 'Bescherm onze kinderen tegen angst en het verheerlijken van dood en verderf'.

Klachten en bedreigingen

Ook de eigenaar van Avonturenpark Hellendoorn ontving meerdere klachten en bedreigingen van gelovige christenen over de attractie 'Devil’s Church'. De attractie werd omschreven als 'satanistische tempel met gruwelijke rituelen' en was onderdeel van horrorfeest Screams.

"De klagers zagen de attractie als een open uitnodiging aan de duivel", vertelt Rene Peul aan RTV Oost. Dat snapt Paul van Geest wel. Hij is hoogleraar Theologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Er stond een pentagram op het gebouw, dat is het symbool van satanisme en er zijn christenen die denken dat deze symbolen duivelse krachten aantrekken. Zo’n gebouw gaat voor veel Christenen dus te ver."

Voorouders eren

Halloween is voor een deel een van oorsprong Keltisch feest, zegt van Geest. "Het was een feest om de wisseling van de seizoenen te vieren. Om het oogstseizoen af te ronden werd een vuur ontstoken. Hiermee was het de bedoeling om tegen te gaan dat geesten van overledenen bezit zouden nemen van de lichamen van de levenden."

Maar er was ook een christelijk element. "Tijdens dit feest werden de voorouders en overleden familieleden herdacht zoals bij Allerzielen. "Maar het was niet griezelig of eng."

'Griezel zonder duivelse symbolen'

Die gedachte achter Halloween lijkt dus op de viering van het christelijke feest Allerheiligen, dat op 1 november is. Of Allerzielen, op 2 november. Dan herdenken Katholieken de gelovige zielen van gestorvenen.

Maar Halloween wordt nu vooral gelinkt aan griezelig. Van Geest raadt aan om religieuze symbolen te vermijden. "Griezel zonder duivelse symbolen, maar met spoken, skeletten en pompoenen, dan is er geen enkel probleem."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Petitie tegen Halloween Zoetermeer: 'Stop met verheerlijken dood en verderf'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore