Geen verwijt

Apache-piloten niet vervolgd voor stukvliegen stroomkabel Culemborg

23 oktober 2018 12:35 Aangepast: 23 oktober 2018 13:11
Een Apache-helikopter van Defensie vloog tijdens een oefening tegen een hoogspanningskabel. Het toestel is na de botsing veilig geland. Beeld © ANP

De piloten die vorig jaar met hun Apachehelikopter stroomkabels raakten van een hoogspanningsmast, worden daarvoor niet vervolgd.

De militaire vliegers kan geen strafrechtelijk verwijt worden gemaakt, vindt het Openbaar Ministerie (OM).

Zeer laag vliegen

Het incident gebeurde op de avond van 13 november in het donker tijdens een meerdaagse oefening in de omgeving van Culemborg. Het was daarbij toegestaan om zeer laag te vliegen.

Tijdens de oefening werd een aanval gesimuleerd waarbij het de bedoeling was dat de gevechtshelikopter moest wegvliegen uit deze 'gevaarlijke' situatie. De helikopter raakte bij deze manoeuvre de kabels, die daardoor werden doorgesneden.

Urenlange stroomuitval

Uit onderzoek blijkt dat de vliegers hebben gehandeld zoals onder deze specifieke omstandigheden mocht worden verwacht, aldus het OM.

Door de botsing viel de stroom in het omliggende gebied enkele uren uit. Niemand raakte gewond en de vliegers konden veilig landen.

Beperkt blikveld

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzocht de kwestie en stelde dat de piloot zozeer was gefocust op de denkbeeldige vijand dat hij zich niet bewust was van de hoogspanningslijnen. In het donker waren die ook slecht te zien en de sensoren in de helikopter geven volgens de OVV maar een beperkt blikveld.

Na een soortgelijk ongeval in 2007 in de Bommelerwaard, concludeerde de OVV dat er destijds veel mis was met de voorbereidingen van de oefening. Dat is inmiddels verbeterd, meldde de Onderzoeksraad onlangs, maar toch waren in dit geval de kaarten niet up-to-date.

Ook heeft Defensie nog steeds geen simulator aangeschaft, waar de OVV voor pleitte.

Wéér ongeluk met legerheli: 'Geprobeerd ervan te leren'

Een legerhelikopter raakte in 2017 in Culemborg een hoogspanningskabel, net als tien jaar geleden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gedupeerden stroomstoring Culemborg krijgen kleine vergoeding

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vernielingen in aardedonker Culemborg: ruiten ingegooid en brand in voertuig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`