22.000 euro

Inzameling voor zomaar neergeschoten student: 'Dit krijgt hij van heel Nederland'

23 oktober 2018 12:06 Aangepast: 23 oktober 2018 14:14
Sidney Ruiter, het slachtoffer van de Korrewegschutter. Beeld © RTL

Voor de zomaar neergeschoten Sidney Ruiter (22) is al ruim 22.000 euro bijeengebracht. Een Zeeuwse vrouw die de Groningse student niet kent en nooit heeft ontmoet, startte een inzamelingsactie op internet. En daar wordt massaal gehoor aan gegeven.

Sidney werd vorig jaar oktober neergeschoten door een 21-jarige man. Die kreeg afgelopen vrijdag 10 jaar cel en tbs opgelegd voor poging tot doodslag.

Zinloos geweld

Het schietincident waardoor Sidney in een rolstoel belandde, deed bij Jasmijn Honkoop 'de nekharen overeind' staan. "Er is zoveel zinloos geweld, maar dit is de overtreffende trap. Sidney lijkt me een ontzettend vriendelijke jongen. Zo werd-ie ook omschreven door zijn vrienden: als een behulpzame kerel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tien jaar cel en tbs voor man (21) die student zomaar neerschoot

Bij het starten van haar inzamelingsactie twijfelde Jasmijn nog over het streefbedrag. Was de gehoopte 10.000 euro niet een beetje te veel van het goede? Nou, blijkbaar niet.

"Dit is echt boven verwachting", zegt Jasmijn. Ze startte twee inzamelingsacties: één op GoFundMe.com en de ander bij Doneeractie.nl. Er is tot nu toe al ruim 22.000 euro bijeengebracht en de teller loopt nog.

Ze heeft Sidney (nog) niet gesproken over de succesvolle inzamelingsactie. "Ik heb vooraf ook geen contact gezocht. Voor hetzelfde geld zou de actie maar weinig hebben opgeleverd, of voelde hij zich bezwaard. Inmiddels begrijp ik uit berichtgeving van andere media dat hij op de hoogte is."

'Dit krijgt hij van alle mensen in heel Nederland'

Na enige aarzeling zegt Jasmijn dat ze Sidney wel zou willen zien of spreken. "Al is het belangrijkst dat het geld op een of andere manier bij hem terechtkomt. Hoe maakt me niet zoveel uit. Deze actie voelt niet als mijn eigendom. Ik heb minder dan een half procent bijgedragen aan het totaalbedrag. Ik ben niet langs de deuren gegaan. Ik heb de actie alleen maar gestart. Dit is een bedrag dat hij van alle mensen in heel Nederland krijgt."

Sidney werd zomaar neergeschoten: 'Ik zie soms geen nut meer in de toekomst'

Sidney zit voor altijd in een rolstoel: ''Mijn zelfstandigheid is weg.''

Rotte appel

"Geld is niet de oplossing, natuurlijk niet", zegt Jasmijn. "Ik wil hem laten zien dat hij een rotte appel heeft getroffen, maar er zijn ontzettend veel mensen die hem wel een warm hart toedragen. Ik wil hem laten zien dat hij niet het vertrouwen in de mensheid moet verliezen. Sidney heeft gewoon ontzettend veel pech gehad."

Sidney laat via zijn advocaat Dianne Abeln weten 'heel erg blij' te zijn met de actie. Hij vindt het ontzettend lief, zegt Abeln. Sidney zelf is vandaag niet in de gelegenheid om te reageren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Om niets neergeschoten student Groningen: 'Ik had geen schijn van kans'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore