Ga naar de inhoud
Staatsbezoek

'Eindelijk', koning Willem-Alexander op staatsbezoek bij The Queen (92)

Archieffoto Beeld © ANP Foto

Koningin Elizabeth doet het niet vaak meer. Hooguit één of twee keer per jaar ontvangt ze nog een staatshoofd tijdens een officieel staatsbezoek. Het is dan ook bijzonder te noemen dat de 92-jarige vorstin van het Verenigd Koninkrijk koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek krijgt.

En dat begrijpt ook Willem-Alexander. Want het is niet gebruikelijk dat de koning tijdens de herfstvakantie aan het werk is. Hij hecht veel belang aan zijn gezin, de vakanties zijn 'heilig' voor het koninklijk paar.

Brexit

Maar, zo zei de Nederlandse ambassadeur in Londen, dit bezoek stond al jaren op de planning. Het laatste staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk was namelijk in 1982, met toenmalig koningin Beatrix en prins Claus. En juist in deze verhitte fase van een 'Brexit', komen de agenda's nu na jaren puzzelen bij elkaar. 

Het is misschien daarom wel dat Willem-Alexander het staatsbezoek dinsdagochtend onofficieel 'aftrapt' met een ontmoeting met Nederlandse ondernemers. Volgens koningshuisverslaggever Sander Paulus is de enige zekerheid die zij nog hebben: onzekerheid.

Koning
Lees meer
Koning Willem-Alexander, zo moet het dus niet straks bij The Queen

Willem-Alexander liet zich eerder uit over de Brexit. Zo verwacht de koning een nadelige invloed op de handel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dat meldde onder meer de Britse krant The Guardian toen Britse journalisten op paleis Noordeinde waren uitgenodigd voor meer informatie over het staatsbezoek. Willem-Alexander volgt hierin enkel de lijn van de regering, zo is ook de regel. Toch zagen de Britse kranten het als zeer uitzonderlijk dat een koning zich hierover uitlaat.

Vol programma

De pers is dan ook gretig naar meer uitspraken over de Brexit tijdens de speech die de koning zal geven in het Britse parlement. Toch zal het tijdens het staatsbezoek niet alleen over Brexit gaan. De koning brengt ook een bezoek aan de Londense wijk Brixton, ziet de samenwerking tussen de Nederlandse en Britse marine en zal een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey.

Het artikel gaat verder na de video.

En ook al is het een eerste staatsbezoek van Willem-Alexander aan het Verenigd Koninkrijk, de koning en koningin ontmoetten Elizabeth al wel enkele keren. Zo was het koningspaar in 2013 al te gast op Windsor Castle voor een kennismakingsbezoek en waren ze in 2015 aanwezig in Londen voor Remembrance Sunday. In 2014 waren Willem-Alexander en The Queen beiden aanwezig bij de herdenking van D-Day in Normandië.