Gezondheid

Buren van geitenhouderijen hebben verhoogde kans op longontsteking

22 oktober 2018 16:02 Aangepast: 23 oktober 2018 08:40
Geiten in een stal op een houderij in Laag-Soeren. Beeld © ANP

Mensen die dichtbij een geitenhouderij wonen, hebben een hogere kans om een longontsteking te krijgen dan gemiddeld. Het gaat om mensen die wonen binnen een straal van 2 kilometer om de boerderijen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel). Eerder werd al een verband tussen de twee aangetoond, dat nu door het nieuwe onderzoek is bevestigd.

Oorzaak onbekend

Het is niet bekend wat de oorzaken zijn van de verhoogde kans op het oplopen van een longontsteking. Dat wordt nog onderzocht.

Het onderzoek is uitgevoerd in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Vervolgonderzoek moet aantonen of de kans op het oplopen van een longontsteking en het wonen in de buurt van een geitenhouderij ook in andere provincies het geval is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Omwonenden van geitenboerderij hebben meer kans op longontsteking

Pluimvee

In 2017 stelden onderzoekers al vast dat het fijnstof dat pluimveebedrijven verspreiden de gezondheid van hun buren schaadt. Mensen die tot 1 kilometer afstand wonen van een pluimveehouderij krijgen vaker een longontsteking.  

Melk en kaas van de geit steeds populairder:

Er waren nog nooit zoveel geiten in ons land. 346.000 zijn het er. Geitenmelk en geitenkaas zijn dan ook populair. Voor de export, maar ook voor eigen gebruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore