Geldezels

Twintig jongeren uit Rotterdam opgepakt om internetoplichting

22 oktober 2018 15:06 Aangepast: 22 oktober 2018 16:33
De fraude werd onder meer gepleegd via Marktplaats. Beeld © ANP

De politie heeft afgelopen weekend in Rotterdam twintig jongeren opgepakt op verdenking van oplichting via internet. Ze zouden hun bankrekening hebben laten gebruiken door oplichters.

De meeste verdachten zijn minderjarig en zijn doorgestuurd naar Halt. Ze hebben daar direct hun straf te horen gekregen en krijgen de mogelijkheid aangeboden om een weerbaarheidstraining te volgen. Een van de gearresteerden is een oplichter. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie waarschuwt voor ronselaars op Instagram: word geen geldezel

Hamburger als beloning

Oplichters vragen jongeren om hun rekening te gebruiken voor het storten van een geldbedrag. In ruil voor het dienen als geldezel krijgen ze een vergoeding, die varieert van een hamburger tot een paar honderd euro. De oplichters benaderen jongeren onder meer via Instagram.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Politie: 'Die geldezels zijn dom bezig'

Het geld dat vervolgens op de rekeningen van de jongeren wordt gestort, is verkregen door fraude via Marktplaats of Facebook. De oplichters verkopen via die platformen spullen, die ze vervolgens nooit leveren.

Fraudeurs lichten Nederlandse bedrijven op:

Meerdere Nederlandse bedrijven zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van een groot internationaal fraudenetwerk. Dit is hoe zij te werk gingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore