Onzekerheid

Onzekerheid voor duizenden Nederlanders door brexit; D66 wil noodwet

20 oktober 2018 18:18 Aangepast: 01 november 2018 19:23
Kees Verhoeven van D66 Beeld © ANP

Voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk neemt de onzekerheid toe, nu er nog altijd geen brexit-deal is gesloten. Sommigen overwegen een Brits paspoort, maar dan raken ze automatisch hun Nederlandse paspoort kwijt. Regeringspartij D66 wil een noodwet, zodat Nederlanders tijdelijk het Britse én het Nederlandse paspoort kunnen hebben.

De 47-jarige Nicole Wever woont al 29 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Ze heeft nog een Nederlands paspoort, maar na brexit biedt een Brits paspoort haar de meeste zekerheid, zo verwacht ze, bijvoorbeeld voor haar baan of pensioen.

Toekomst

"We weten helemaal niet wat er gaat gebeuren en ze kunnen altijd in de toekomst de regeltjes veranderen", zegt Nicole. Ze kan het Britse paspoort aanvragen, maar dan verliest ze het Nederlandse paspoort.

Wie als Nederlander vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, verliest automatisch de Nederlandse nationaliteit. Er kan van die regel worden afgeweken, maar alleen bij kinderen of Nederlanders die met een buitenlander trouwen.

Geboorterecht

"Ik ben niet getrouwd. Dus als ik een Brits paspoort zou aanvragen, dan raak ik mijn Nederlanderschap kwijt. Ik ben Nederlands. Ik ben daar geboren. Dat is mijn geboorterecht", zegt Nicole. "En het is ook een gevoel. Ik voel me gewoon Nederlands. Een Nederlander die in Londen woont."

In het Verenigd Koninkrijk wonen naar schatting 100.000 tot 150.000 mensen met de Nederlandse nationaliteit. Hoeveel Nederlanders een Brits paspoort zouden willen aanvragen, is onbekend.

Niks op papier

Veel Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk maken zich zorgen, ziet correspondent Anne Saenen. "De Britse regering beloofde rechten van EU-burgers veilig te stellen, maar er staat nog niks op papier. Ook zou er dit jaar een registratiesysteem voor EU-burgers worden ingevoerd, zodat ze verzekerd zijn van permanent verblijf. Maar ook daar is nog weinig van terechtgekomen. En dus is er veel onzekerheid onder Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk."

Dit zijn de gevolgen voor Nederland van een no deal-brexit

Het is het zwartste scenario: de EU en het Verenigd Koninkrijk worden het voor maart 2019 niet eens over de brexit. Politiek verslaggever Fons Lambie over de consequenties van een no deal voor Nederland.

Afgelopen week bleek op de EU-top in Brussel dat er nog geen akkoord over de scheiding in maart mogelijk was. Er is meer tijd nodig.

Einde aan onzekerheid

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil daarom een noodwet, die ervoor zorgt dat Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk twee nationaliteiten kunnen houden. "Zodat ze hun ouders kunnen opzoeken in Nederland, zodat hun kinderen kunnen blijven studeren, zodat er duidelijkheid over hun AOW komt. Zodat er een einde komt aan de onzekerheid."

De tijd dringt, want het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie in maart 2019. De bedoeling was om in oktober een deal te sluiten over de scheiding, maar afgelopen week bleek dat de onderhandelingen meer tijd nodig hebben.

Steun

Een aantal partijen steunt het plan van D66. "Goed plan", zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. Ook de PvdA steunt het voorstel. GroenLinks en PvdA willen dat de wet niet alleen geldt voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk, maar voor alle Nederlanders in het buitenland. Ook de Partij voor de Dieren vindt het een redelijk voorstel, zo laat een woordvoerder weten. 

"Het is heel belangrijk om aandacht te hebben voor de positie en rechten van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en ook wij hebben daar zorgen over, we zullen het voorstel van D66 afwachten", zegt coalitiepartij ChristenUnie in een reactie.

Onderhandelingen nog bezig

De VVD en SP zien niets in het voorstel van D66. "We moeten inzetten op een deal met het Verenigd Koninkrijk waarmee alle betrokkenen zijn geholpen", zegt VVD-Kamerlid Anne Mulder. De SGP vraagt zich af of een wet wel 'echt noodzakelijk' is nu de brexitonderhandelingen nog bezig zijn. 

Premier Rutte heeft vorig jaar afwijzend gereageerd op een soortgelijk idee, in een brief aan bezorgde Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk. Toch wil D66 nu vaart maken, zegt Verhoeven.

"Wat mij betreft is dit echt een unieke situatie en moet de dubbele nationaliteit voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk nu geregeld worden. Elke partij die daar nu een probleem van maakt, heeft wat uit te leggen. Laten we hier gewoon praktisch zijn, het is in het belang van 100.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit, een drama voor deze Nederlanders: 'De grootste zorg, dat zijn de kinderen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore