Het water in de Rijn heeft sinds 1901 niet meer zo laag gestaan. "Waarschijnlijk zal het waterpeil de komende dagen alleen maar verder dalen", zegt Rijkswaterstaat.
Afgelopen zondag werd al een recordlaagte gemeten bij Lobith. Toen stond het water 6,8 meter boven Nieuw Amsterdams Peil NAP. Inmiddels is de waterstand nog verder gezakt, naar 6,61 meter boven NAP.
Schippers in problemen
Voor schippers is het lage water een groot probleem. Ze kunnen al maanden minder lading meenemen dan normaal, omdat ze moeten oppassen om de bodem van de rivieren niet te raken. "Er zijn deze week al schepen die toch te zwaar beladen waren aan de grond gelopen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Ook pontjes kunnen minder of niet varen door de lage waterstand. Rijkswaterstaat raadt schippers op de Waal, IJssel, Nederrijn en Lek aan om de minst gepeilde diepten op de rivieren goed in de gaten te houden.
Zo wordt het waterpeil gemeten:
- Het waterpeil in Nederland wordt gemeten aan de hand van het Nieuw Amsterdams Peil (NAP).
- Het NAP wordt gemeten bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt.
- Een NAP van 0 meter is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee.
- Om te weten hoe diep het precies is in de rivieren, kijken schippers naar de zogeheten minst gepeilde diepte. Dat is de diepte op de plekken in rivieren waar het het minst diep is.
Te weinig regen
Het lage waterpeil komt door een tekort aan neerslag. Niet per se in Nederland, maar vooral in Duitsland en Zwitserland.
Tot en met 31 oktober wordt echter niet veel regen verwacht. Er is volgens Rijkswaterstaat zelfs een kleine kans dat het helemaal droog blijft.