Wetswijziging

Man noch vrouw: Leonne krijgt als eerste een 'X' in paspoort

19 oktober 2018 11:01 Aangepast: 19 oktober 2018 15:13

Na jaren van strijd met de gemeente is het Leonne Zeegers uit Breda gelukt: ze is de eerste Nederlander met een neutrale X in haar paspoort in plaats van een m of v.

Leonne heeft haar paspoort vanmiddag opgehaald. Tot nu toe werd haar geslacht in het paspoort aangeduid met een 'V'.  

 

Leonne heeft vandaag haar paspoort opgehaald bij de gemeente Breda. Leonne heeft vandaag haar paspoort opgehaald bij de gemeente Breda.

Hermafrodiet

Hoewel het Leonne niet uitmaakt of we hem of haar schrijven, voelt ze zich als interseksepersoon man noch vrouw. Bij de geboorte van Leonne in 1961 was het niet mogelijk om het geslacht te bepalen. De baby werd aangemerkt als man, maar Leonne kwam er in de puberteit achter zich geen man te voelen.

Leonne onderging medische behandelingen om vrouw te worden, maar na verloop van tijd bleek ook dat geslacht niet te passen. "Ik ben geen Sylvester Stallone en geen Pamela Anderson, maar zit er precies tussenin", vertelde ze in een eerder interview met RTL Nieuws. "Ik ben het typische voorbeeld van een zuivere hermafrodiet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leonne mag officieel genderneutraal zijn: 'Ik zit er precies tussenin'

'Past in tijdgeest'

De rechtbank in Roermond besloot eerder dit jaar dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken maar van genderidentiteit. Daarom mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan. Ze is daarmee de eerste Nederlander met een 'X' in haar paspoort.

Het kabinet gaat nu snel aan de slag met een wijziging van de wet. Het past in de tijdgeest, aldus staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken). Hij wijst erop dat in het regeerakkoord van de coalitie al stappen in die richting waren opgenomen, waaronder het beperken van onnodige geslachtsregistratie.

Wake-upcall

Belangenorganisaties van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen noemden de uitspraak van de rechter een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. De belangenorganisaties melden dat 4 procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

Normaalste zaak van de wereld

In een reactie laat burgemeester van Breda Paul Depla weten: "In Breda mag iedereen zijn die hij of zij wil zijn. Daar hoort ook bij dat je met een trots gevoel je identiteitsbewijs kunt tonen. We zijn blij dat we in Breda Leonne hebben kunnen helpen bij het verlenen van een paspoort dat goed voelt. Wat ons betreft is dit de normaalste zaak van de wereld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miriam is interseksueel: 'Iedereen zweeg erover'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore