Ga naar de inhoud
Ernstig vermagerd

Woongroep die 'leeft van licht' niet vervolgd om dood huisgenote

Het huis van woongroep Contact & Muziek in Utrecht. Beeld © Contact & Muziek

Het Openbaar Ministerie stopt het onderzoek tegen drie mensen die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een vrouw in Utrecht. Slachtoffer en verdachten woonden in een woongroep die naar eigen zeggen 'leeft van het licht'.

De vrouw overleed vorig jaar juni. Ze was ernstig vermagerd. De woongroep hanteerde volgens het Openbaar Ministerie 'uitzonderlijke gewoontes met betrekking tot voeding'. Die gewoontes zouden onder meer voortkomen uit de overtuiging dat zonlicht genoeg is om op te overleven.

Zorgplicht

Justitie en politie vermoedden dat de huisgenoten – twee vrouwen en een man – waren tekortgeschoten in hun zorgplicht of het slachtoffer mogelijk tot een bepaald voedingspatroon hadden gedwongen. Daarvoor is het bewijs niet gevonden, zegt het OM.

De drie werden destijds opgepakt en een dag later, na verhoor, weer vrijgelaten. Het OM besluit hen nu dus niet strafrechtelijk te vervolgen.

Voeding loslaten

De groep was sinds mei 2014 bezig 'voeding los te laten en te leven van licht, warmte, kleur, muziek en liefde', stond destijds op een website. De huisgenoten hadden zich laten inspireren en adviseren door een man uit Ecuador en een Amerikaanse vrouw die al langer van 'lichtvoeding' leven.

"We eten wel en niet en voelen steeds of we trek hebben, maar eten wel veel minder", schreef de oprichtster, zus van het slachtoffer. "We voelen ons beter als we nauwelijks eten. Eten maakt zwaar en minder gevoelig, ervaren wij."

Niemand stopte extreme woongroep

03:03
In de woongroep aan de Utrechtse Billitonkade probeerden de bewoners zich te voeden met licht. Waarom trok niemand aan de bel?
Dode
Lees ook:
Dode in woongroep die 'leeft van licht': Hoe beland je in een besloten, ideologische groep?