Irritant geluid

Dirk hoort al twintig jaar een bromtoon: 'Dit is geen leven zo'

19 oktober 2018 08:48 Aangepast: 18 december 2018 15:05
Dirk van der Plas Beeld © Eigen foto

Hoe hij het heeft gekregen, weet Dirk van der Plas (57) nog steeds niet, maar ineens was hij daar in 1999: die lage, irritante bromtoon. "Het is alsof je in een draaiende wasmachine woont. " Fred Verhoog (44) snapt precies wat hij bedoelt. Ook hij heeft al jaren last van een bromtoon.

Een op de vijftig Nederlanders vanaf achttien jaar heeft last van een laagfrequent geluid en het horen van een hinderlijke bromtoon. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wil nu meer onderzoek naar de mogelijke veroorzakers van zulk geluid. Denk daarbij aan verkeer, ventilatie- of koelingssystemen en warmtepompen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM wil onderzoek naar veroorzakers ziekmakende bromtoon

'Alleen ik hoorde het'

Fred weet nog precies hoe het begon. "Ik zat in de kamer en hoorde ineens die toon. Ik vroeg aan mijn vrouw of zij het ook hoorde, maar die had geen idee waar ik het over had." Een paar maand later gebeurde het opnieuw. 

"Dat was tijdens een weekendje weg. Ik zat in een rustig hotel toen de toon weer terugkwam. Opnieuw was ik de enige die hem hoorde." Fred besloot te Googelen en vond al snel de stichting van Dirk. Die had al sinds 1999 last van de bromtoon en deelde zijn kennis op de website van zijn stichting laagfrequent geluid.

"Ik herkende me meteen in wat er op de website stond en dacht 'wow ik ben niet de enige'", zegt Fred.

Constante brom

Wat Fred en Dirk horen is een diepe, constante bromtoon. "De toon is zo laag, dat je het voelt trillen door je hele lijf", legt Dirk uit.

Fred hoort de toon soms als een onafgebroken geluid en soms meer als een zoemende wesp. Opvallend is dat Fred het alleen in zijn rechteroor hoort. Hij heeft het bovendien niet elke dag. Dirk wel. "Bij mij wordt het alleen maar erger, vaker en harder. Eigenlijk is het geen leven zo."

Natuur of mens

Laag frequente geluiden komen veel voor in het dagelijks leven en worden geproduceerd door natuurlijke bronnen (golven, wind) of door de mens, zoals industriële installaties, huishoudelijke apparaten en wegverkeer.

Door geluidsisolerende maatregelen om luidere geluiden te bestrijden, zoals stil wegdek en geluidschermen, wordt laag frequent geluid meer gehoord. 

Bron: RIVM

Onverklaarbaar

Naar de dokter is Fred nog niet geweest. "Ik heb me al flink verdiept in laagfrequent geluid en ik ben goed op de hoogte van de laatste onderzoeken. Ik denk niet dat de dokter me kan helpen, want er is gewoon weinig over bekend."

Fred heeft de mazzel dat hij nog geen ernstige gezondheidsklachten heeft door de bromtoon. "Het is natuurlijk irritant, maar ik ben er nog niet ziek van. Anderen hebben dat wel en gaan er totaal aan onderdoor."

Daar weet Dirk alles van. "Laag frequent geluid kan schadelijk zijn voor je gezondheid en mensen zitten vaak in eenzaamheid omdat ze zich schamen. Ze durven niet te zeggen dat ze iets horen dat anderen niet horen."

Lotgenoten

Fred is blij met het onderzoek van het RIVM. "Zelf heb ik ook al van alles geprobeerd en met lotgenoten metingen gedaan in mijn woonwijk, maar het leidde tot niks. We komen niet verder dan het uitwisselen van ervaringen."

Nu er meer aandacht voor is, hoopt Dirk dat de overheid en gezondheidsinstellingen meer gaan doen voor mensen zoals hij en Fred. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Robin hoorde continu een harde piep in zijn oor: 'Ik wilde niet meer leven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore