Nederland

KLM moet eretitel 'koninklijk' uit zijn naam schrappen, vindt FNV

18 augustus 2016 10:08 Aangepast: 30 juli 2017 15:30
Beeld © ANP

Stel je bent een vakbond en boos op een 'koninklijk' bedrijf. Wat doe je dan? De naam ter discussie stellen. De FNV is zo kwaad op vliegtuigmaatschappij KLM dat zij oproepen om de K uit de naam KLM te laten schrappen.

In een brief geadresseerd aan de burgemeester van Amstelveen - waar het hoofdkantoor van KLM is gevestigd - is de vakbond onverbiddelijk. "Een koninklijke onderneming hoort van onbesproken gedrag te zijn en zich majestueus te gedragen richting klanten, overheid en medewerkers", staat in de brief te lezen in handen van BNR. Omdat de luchtvaartmaatschappij er alles aan zou doen om haar medewerkers niet te laten staken, vindt de FNV dat het bedrijf zich onfatsoenlijk opstelt.

"Niet echt koninklijk, vinden wij", aldus de vakbond.

Vakbond vangt bot

Voorlopig is bijzonder matig gereageerd op de brief. Zo noemt de voorzitter van vakbond De Unie de eis 'belachelijk'. Ook de Amstelveense burgemeester, Mirjam van 't Veld, peinst er niet over. Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat ze "geen reden ziet het recht op het voeren van het predicaat koninklijk in twijfel te trekken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore