Trots baasje

Rianne verkocht haar paard aan de politie: 'Toen stond hij ineens op de Dam'

19 oktober 2018 13:18 Aangepast: 19 oktober 2018 14:14
Rianne met haar paard Texas. Beeld © Rianne Vlaanderen

Rianne Vlaanderen was al langer van plan om haar paard te verkopen, maar aan de politie had ze in eerste instantie niet gedacht. Nu werkt haar oude paard Texas als politiepaard in Amsterdam. "Ik ben zo trots op hem."

Een paar maanden geleden deed de bereden politie een oproep op Facebook voor nieuwe politiepaarden. Mensen konden hun paard verkopen aan de politie. Er kwamen veel reacties, 'maar we zijn eigenlijk nog steeds op zoek naar meer goede paarden', zegt Thérèse Ariaans, woordvoerder van de politie.

Paard te koop

Rianne's paard Texas was een getraind springpaard en Rianne wilde overgaan op dressuur. Texas moest dus verkocht worden. Rianne zag de oproep van de politie en besloot te reageren. "Ik wist dat het kon, maar de politie betaalde vroeger altijd weinig voor paarden. Inmiddels is het financieel net zo voordelig om je paard te verkopen aan de politie als aan een particulier."

Ze koos voor de politie. "Ik ga er vanuit dat zij goed voor hun paarden zorgen en bij een particulier weet je dat nooit helemaal zeker. Er gaan op sociale media wel veel spookverhalen rond over het trainen van de politiepaarden. Dat ze meteen door het vuur moeten lopen bijvoorbeeld, of dat ze de slecht worden behandeld. Maar dat is echt onzin", zegt Rianne. 

Hier moet je paard aan voldoen om een politiepaard te worden.

Je paard moet:

  • een schofthoogte hebben van circa 1.65 tot 1.75 meter.
  • bij voorkeur vijf tot tien jaar oud zijn, uitzonderingen daargelaten.
  • bij voorkeur een ruin zijn, omdat die over het algemeen wat rustiger, gewilliger en gelijkmatiger van karakter zijn.
  • kerngezond, stressbestendig, verkeersmak zijn en niet bang voor mensenmassa's.

Bron: Politie.nl

Rustig beginnen

Toen Rianne haar paard had aangeboden, volgde een kennismaking, een proefritje en vervolgens een proeftijd van twee weken. Daarbij ging Texas mee naar een politiestal. Hij voldeed aan alle eisen en de koop ging door. 

"Dat is eigenlijk hoe we het altijd doen als we een paard kopen", zegt Ariaans. "In het begin kijken we vooral naar hoe een paard reageert en of hij rustig is. Pas daarna begint de opleiding tot politiepaard."

Trainen

Die training is in het begin nog helemaal niet zo spectaculair. "We leggen bijvoorbeeld een vlag of een ton in de rijbak en kijken hoe het paard daarmee omgaat", zegt Ariaans.

"Ook trainen we veel met oudere paarden. Als die rustig blijven, doen de nieuwe paarden dat vaak ook. Pas later gaan we oefenen met grote groepen mensen en in drukke situaties op straat."

Op de Dam

Toen Texas klaar was met zijn opleiding en voor het eerst mee mocht draaien bij een echte politiedienst, kreeg Rianne een foto. "Daar stond hij dan, midden op de Dam in Amsterdam. Ik was hartstikke trots", zegt ze. "De politie is helemaal tevreden over hem."

Texas in zijn nieuwe rol bij de politie. Texas in zijn nieuwe rol bij de politie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore