Om snel tot een volledig rookvrije generatie te komen, wil de regering drastische maatregelen nemen. Zo moet een pakje sigaretten uiterlijk in 2024 minstens tien euro gaan kosten.
Dat blijkt uit het concept-akkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) met antirookclubs en gezondheidsorganisaties heeft afgesproken. Bronnen hebben dat bevestigd aan RTL Nieuws.
Het gaat om een concept, wat betekent dat er nog veel stappen gemaakt moeten worden voordat de voorstellen erdoor zijn. Zo zal er met het bedrijfsleven nog een fikse strijd geleverd moeten worden over het afschaffen van rookruimten in en rond bedrijven.
Wat wil Blokhuis?
- De prijzen van een pakje sigaretten gaan volgend jaar al flink omhoog
- Er komen veel plekken bij waar niet meer gerookt mag worden, zoals in de zorg, bij de overheid en in de horeca.
- Ook op schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen wordt de sigaret taboe.
- Het is Blokhuis' intentie om uiteindelijk alle bedrijven rookvrij te krijgen. Dat betekent dat er een einde komt aan rookruimtes en aan plekken om buiten het bedrijf te roken.
- Het rookverbod geldt voor alle rookwaren: sigaretten, e-sigaretten, shisha-pennen, waterpijpen, etc.
- Over twee jaar moet de verpakking van sigaretten neutraal zijn.
- Een jaar later mag er geen reclame meer worden gemaakt voor rookwaren en mogen die niet meer zichtbaar uitgestald worden.
- Ook kunnen gemeenten een einde maken aan subsidies voor instellingen die zich niet genoeg inzetten om de werkomgeving rookvrij te maken.
- In 2040 wil Blokhuis een 'rookvrije generatie', met kinderen die nog nooit zijn geconfronteerd met een sigaret, een e-sigaret, of andere rookwaar.
Stoppen met roken: 'Pas als ik kanker krijg'
Tabaksindustrie buitenspel
Voor het concept-akkoord is niet gesproken met de tabaksindustrie. Die zegt in een reactie tegen de Telegraaf dat de maatregelen een vergaande inmenging zijn in het privéleven van volwassen mensen.
"Ook wij willen een rookvrije generatie. Roken is ongezond. Kinderen moeten niet roken. Dat vinden wij ook", zegt Jan Hein Sträter van tabaksbrancheorganisatie VSK in de krant. "Maar nu worden blijkbaar ook e-sigaretten verboden, terwijl de Britse gezondheidsraad dit middel juist inzet om rokers te helpen om te stoppen."
Nationaal Preventieakkoord
Gisteren stuurde Blokhuis een brief naar de Tweede Kamer over het Nationaal Preventieakkoord. Hij zou de inhoud van het akkoord deze maand met de Kamer delen, maar dat is uitgesteld tot volgende maand.
In het Nationaal Preventieakkoord leggen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en diverse partijen gezamenlijke maatregelen vast om gezondheidsproblemen aan te pakken. De drie speerpunten zijn roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

