Uit navelstrengen

Belangrijke voorraad stamcellen onder politie-escorte naar Amsterdam

17 oktober 2018 07:50 Aangepast: 17 oktober 2018 11:55
In zo'n vat worden de stamcellen vervoerd Beeld © Peter van der Struijs

Onder politiebegeleiding wordt vandaag een grote voorraad stamcellen van Leiden naar Amsterdam gebracht. Het gaat om stamcellen uit navelstrengen, die cruciaal kunnen zijn voor ernstig zieke mensen.

Sanquin Bloedvoorziening heeft besloten voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal, dat voor de speciale navelstrengbloedbank wordt verzameld bij geboorten op verschillende plekken in Nederland.

Erg belangrijk

Aanstaande moeders kunnen zich ervoor opgeven. De afname is voor moeder noch kind belastend, zegt een woordvoerder, maar wel erg belangrijk.

Stamceldonatie is hard nodig: zo werkt het

Dankzij stamceldonatie kunnen mensen met bloedziekten, zoals leukemie, geholpen worden. Maar de kans op een goede match is klein: slechts 1 op 50.000. Dit is wat je moet weten over stamceldonatie.

"In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven."

1500 per jaar

Er worden per jaar ongeveer 1500 navelstrengdonaties afgenomen, in Amsterdam (OLVG), Bergen op Zoom (Bravis Ziekenhuis) en Delft (Reinier de Graaf Ziekenhuis en het Verloskundig Samenwerkings Verband voor de regio).

Ze werden tot nu toe bewaard in Leiden, maar Sanquin is al een aantal jaren bezig zijn activiteiten te concentreren op de hoofdvestiging in Amsterdam.

Hoe gaat de operatie in zijn werk?

  • Het gaat om 3000 cassettes met stamcellen uit navelstrengbloed.
  • De cassettes, met daarin de diepgevroren stamcellen, hangen aan rails in vaten. Die zijn gevuld met vloeibare stikstof. Deze stikstof mag niet klotsen, zegt woordvoerder Robert Heckert van Sanquin Bloedvoorziening in het Noordhollands Dagblad. Dan ontstaat al gauw het gevaar dat de vaten gaan lekken of dat de temperatuur boven de -160 graden Celsius komt.
  • In Leiden moeten de stikstofvaten eerst in de lift en daarna stapvoets over de weg naar Amsterdam. Op de A4 wordt niet harder gereden dan 60 kilometer per uur.
  • Het totale proces duurt naar verwachting twee uur.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Laura doet oproep voor vriend met leukemie: 'Doneer stamcellen. Hij is mijn hele wereld'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tekort Marokkaanse stamceldonoren: 'Het is vaak de laatste kans op overleven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore