Ga naar de inhoud
Tegen betutteling

Tabaksindustrie betaalt mee aan campagne opiniemaker Jan Roos

Jan Roos Beeld © nee-derland.nl

Oud-journalist en opiniemaker Jan Roos laat een campagne tegen betutteling mede betalen door de tabaksindustrie. Op sociale media is daar veel kritiek op.

Op nee-derland.nl voert Roos campagne tegen betutteling. "Je mag geen vet, suiker of alcohol. De overheid wil een vliegtaks instellen, vuurwerkverboden en ook Zwarte Piet moet verdwijnen. De overheid, maar ook sommige bedrijven behandelen ons als kleine kinderen", zegt Roos.

Er klinkt op Twitter veel kritiek op de campagne. Uit openbare gegevens blijkt namelijk dat de website geregistreerd is door de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten, kortweg VSK. Dat is de brancheorganisatie voor fabrikanten van sigaretten en shagproducten in Nederland. Veel mensen vinden dat Roos zich als lobbyist voor het karretje van de tabaksindustrie laat spannen.

'Verbieden kost de overheid miljarden'

Roos ontkent dat hij is ingeschakeld door de tabaksindustrie. "Zij hebben mij niet benaderd. Ik ben al lang bezig met betutteling. Dat is allemaal leuk en aardig, maar dat moet ook betaald worden. Dan kom je al snel uit bij producenten die problemen hebben met betutteling en daartoe behoort ook de tabaksindustrie."

"Ik word een lobbyist genoemd, maar ik zeg tegen niemand dat ze moeten beginnen met roken. Als de overheid zo graag een einde zou maken aan roken, dan moeten ze het verbieden, maar dat kost de schatkist miljarden euro's. Zolang het niet verboden is, zou de overheid het niet moeten criminaliseren."

'Kritiek is flauw'

Roos zegt dat hij niet geheimzinnig doet over de financiële bijdragen van de VSK en vuurwerkbranche. "Het staat ook op de website. Ik zie het als positief dat ze eraan bijdragen. De kritiek is een beetje flauw. Het is ophef om niks."

Om wat voor bedragen het gaat wil Roos niet zeggen. "Maar ik word er niet rijk van", zegt hij. "Het is in ieder geval niet zo dat ik op een tabaksplantage in Havana kan gaan liggen rentenieren, ben je gek."

Waar kun je nog wel roken in 2020?

01:07
In 2003 kon je op elke plek een sigaret opsteken, maar dat is vandaag de dag natuurlijk ondenkbaar. Het ene verbod na het andere werd ingevoerd.

Staatssecretaris Paul Blokhuis komt deze maand nog met een preventieakkoord tegen roken, alcohol en overgewicht. Een van de mogelijke plannen is de introductie van generieke verpakking. De verpakkingen van alle tabaksproducenten komen er dan hetzelfde uit te zien.

Roos werd bekend als journalist van PowNed en GeenStijl. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen deed hij als lijsttrekker van VoorNederland (VNL) een vergeefse poging om in de Kamer te komen.

Bron: RTL Nieuws