'Zelf betalen'

Schadefonds voor winkeldiefstal asielzoekers 'te zot voor woorden'

16 oktober 2018 17:53 Aangepast: 16 oktober 2018 21:22

Moeten winkeliers die het slachtoffer zijn van stelende asielzoekers worden gecompenseerd vanuit een speciaal schadefonds? Ja, vindt de burgemeester in Ter Apel, want 'opgepakte asielzoekers betalen zelden hun boete'. Belachelijk, vindt de SP. "Asielzoekers moeten zélf hun boete betalen."

Winkelier Harry Stuulen uit Ter Apel is er klaar mee. "Zo'n vier keer per week worden er spullen uit mijn supermarkt gejat", zegt de eigenaar van de plaatselijke Jumbo. 

Geen kans op status

In het Groningse Ter Apel worden veel asielzoekers opgevangen. "Ik heb niets tegen asielzoekers", zegt de winkelier, ook voorzitter van de winkeliersvereniging in de Groningse plaats, "maar de dieven zijn bijna altijd bewoners van het azc. Ze komen uit veilige landen en maken vaak geen kans op een asielstatus."

Tienduizenden euro's 

Normaliter krijgt een dief die tegen de lamp loopt, een boete van 181 euro. Dat geld wordt geïnd via een speciaal bedrijf, Soda, en komt uiteindelijk bij de getroffen winkelier terecht. Maar omdat asielzoekers lastiger te traceren zijn en vaak het geld niet (kunnen) betalen, zijn winkeliers die worden beroofd door asielzoekers extra de pineut, zegt burgemeester Leendert Klaassen.

Winkelier Stuulen: "De diefstallen van de asielzoekers kosten de ondernemers hier jaarlijks 65.000 euro per jaar. Een boel geld."

Oplossing

Een speciaal fonds waaruit getroffen winkeliers geld kunnen krijgen als ze worden bestolen, is volgens burgemeester Klaassen de perfecte oplossing. "We willen dit fonds samen met het COA en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid regelen", zegt de burgemeester. Het fonds zou gevuld moeten worden met gemeenschapsgeld. De staatssecretaris heeft overigens nog geen goedkeuring gegeven aan het plan.

'Te zot voor woorden'

De landelijke SP heeft geen goed woord over de oprichting van zo'n fonds. "Diefstal moet bestraft worden", zegt Kamerlid Jasper van Dijk. "Door zo'n schadefonds komen stelende asielzoekers ermee weg, terwijl zij bestraft moeten worden. Te zot voor woorden dit."

Van Dijk heeft Kamervragen gesteld. "Dit is onrechtvaardig en slecht voor het draagvlak voor het opvangen van vluchtelingen."

'Te kort door de bocht'

Volgens de burgemeester van Ter Apel is dat te kort door de bocht. "We willen geen straffeloosheid voor stelende asielzoekers. De rekening moet uiteindelijk bij hen terecht komen.We doen dit voor de ondernemers. Zij lopen nu veel geld mis en dat willen we met dit fonds voorkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore