9 procent minder

Opeens opmerkelijke daling aantal euthanasiegevallen

16 oktober 2018 09:29 Aangepast: 16 oktober 2018 10:13

Na een jarenlange toename is het aantal geregistreerde gevallen van euthanasie dit jaar ineens afgenomen.

In de eerste negen maanden van 2018 lieten 4600 mensen hun leven beëindigen door een arts. Dat is 9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers die Trouw heeft opgevraagd bij de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

Wellicht uitzondering

Voorzitter Jacob Kohnstamm noemt het in de krant onwaarschijnlijk dat de daling in de laatste drie maanden van het jaar nog zal verdwijnen.

Meer jongeren vragen hulp bij euthanasie

De Levenseindekliniek ziet een stijging in het aantal jongeren dat een einde wil maken aan hun leven. Vorig jaar kwamen bij de kliniek meer verzoeken binnen van jongeren onder de dertig.

Maar hij vindt het te vroeg om van een trendbreuk te spreken, ook al stijgt het aantal euthanasiegevallen al sinds 2003 ieder jaar. "Daarvoor hebben we de cijfers van 2019 nodig. Wellicht blijkt dit jaar een uitzondering."

Hardere aanpak

Over de oorzaken van de daling is het speculeren. Mogelijk speelt het feit dat justitie onderzoek doet naar een aantal als onzorgvuldig bestempelde euthanasiegevallen een rol, opperen betrokkenen. Dat zou artsen afschrikken.

Een heel andere mogelijke verklaring is dat door de griepgolf van begin dit jaar veel mensen die voor euthanasie in aanmerking zouden komen, zijn overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vier euthanasiegevallen worden strafrechtelijk onderzocht

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kliniek helpt bij euthanasie: 'Voldoening door te helpen bij schrijnende situaties'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore