Nederland

Aantal wanbetalers zorgpremie neemt in rap tempo af

16 oktober 2018 00:01 Aangepast: 16 oktober 2018 09:54
Beeld © ANP

Na een piek in 2014 neemt het aantal mensen dat structureel geen zorgpremie betaalt geleidelijk af. De afname hangt samen met een versoepeling van de regels voor mensen met een grote betalingsachterstand.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2015 lag het aantal volwassen Nederlanders dat zeker zes maanden geen zorgpremie had betaald op ruim 327.000, volgens het ministerie van Volksgezondheid. Maar eind vorig jaar is dit volgens het CBS gedaald naar iets minder dan 230.000 wanbetalers, oftewel 1,7 procent van alle volwassenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Incassobureau zet wanbetalers op YouTube

Twee trends vallen op bij betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars. Zo zijn het vooral mannen die te boek staan als wanbetaler, met name tussen de 25 en 40 jaar oud. Daarnaast is het aantal wanbetalers met een migratieachtergrond relatief groot. Vooral onder mensen met een achtergrond in de voormalige Nederlandse Antillen of Aruba.

Versoepelde regels werken

De algehele daling kan worden verklaard door een nieuwe wanbetalersregeling. Sinds de zomer van 2016 is de wetgeving tot afbetalen versoepeld voor bijstandsgerechtigden en kunnen mensen met een betalingsachterstand een regeling treffen met hun zorgverzekeraar.

Voor die tijd konden de meeste wanbetalers veel moeilijker uit hun schuld komen en zaten zij regelmatig langer dan 2 jaar in een betalingsregeling gebaseerd op boetes.

Je betaalt zorgpremie, maar ook nog eigen risico: waarom eigenlijk?

Antoin Peeters legt uit waarom we eigenlijk eigen risico betalen. En wanneer wél en wanneer niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`