Ga naar de inhoud
Seksuele ontwikkeling

Seks ontdekken via sociale media is juist goed: 'Jongeren te bang gemaakt'

Beeld © iStock

Naaktfoto's of romantische berichten sturen via sociale media hoeft niet slecht te zijn. De beelden kunnen juist goed zijn voor de seksuele ontwikkeling van de jeugd, blijkt uit onderzoek. "Met leeftijdsgenoten praten over seks, helpt om je eigen seksualiteit te onderzoeken."

"Jongeren durven bijna geen spannende foto of een filmpje naar leeftijdsgenoten te sturen", zegt Marijke Naezer. Ze is cultureel antropoloog en genderstudies-onderzoeker bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. "We hebben ze te bang gemaakt met verhalen over verspreiding van naaktfoto's en slutshaming."

1,5 jaar lang sprak ze met jongeren tussen de 12 en 18 jaar om erachter te komen wat voor betekenis zij geven aan seksuele activiteiten op sociale media. Ze promoveerde onlangs op dit onderwerp.

Negatieve verhalen

Eén op de vier mannen tussen de 18 en 25 jaar doet aan sexting en één op de vijf vrouwen in die leeftijd, blijkt uit onderzoek van Rutgers. Geen probleem natuurlijk, tenzij die naaktfoto's tegen jouw wil in worden verspreid. Nog niet zo heel lang geleden legde RTL Nieuws een netwerk bloot waarin de naaktfoto's van honderden Nederlandse en Vlaamse vrouwen stonden.

"Het zijn dit soort verhalen waardoor jongeren denken dat een sexy foto voor altijd en eeuwig online staat. Maar dit zijn de extreme gevallen. Normaal gesproken komt een werkgever over tien jaar die sexy selfie echt niet meer via LinkedIn tegen, zegt Naezer. "Seksuele informatie via sociale media kan de jongeren juist enorm helpen bij het vormgeven aan hun eigen seksualiteit."

Floor was slachtoffer van sexting

01:16
"Ik zal het hem nooit vergeven", zegt Floor tegen RTL Nieuws.

Informatie over seks

"Seksuele voorlichting is heel goed, maar kan nooit aan alle behoeftes van alle jongeren voldoen. Sociale media kunnen dat tekort opvullen", legt Naezer uit. Zo vinden homoseksuele jongeren via YouTube bijvoorbeeld rolmodellen en meer informatie hoe seks tussen twee vrouwen eigenlijk gaat. "Jongeren gaan op avontuur door te chatten met onbekenden, flirten online, ze geven romantiek vorm door hun partner te noemen in hun bio of met een gezamenlijk profielfoto op Twitter of Instagram."

Daarnaast gaan ze online op zoek naar hun identiteit in het algemeen: wat voor mens ben ik eigenlijk? Wat voor seksuele dingen kan ik wel of juist niet doen om dit te laten zien? "Ze zoeken naar informatie bijvoorbeeld op welke leeftijd andere mensen het 'normaal' vinden om te beginnen met seks, praten met mensen op fora, ze leren online over seks."

Veel te bang gemaakt

Naezer vroeg in haar enquête hoe jongeren de laatste keer hebben ervaren dat ze een sexy foto naar een geliefde stuurden. "90 procent kijkt hier positief op terug. 10 procent is minder positief, dat kan zijn omdat de ander niet reageerde zoals ze hoopten. Bij een klein deel wordt de foto misbruikt. Maar dat deel wordt in de media enorm uitvergroot."

Natuurlijk kent Naezer ook de gevaren van sexting. "Maar door de eenzijdige aandacht wordt de nadruk gelegd op negatieve uitkomsten en dat is echt irreëel. De meeste jongeren zoeken een stabiele, monogame relatie. Ze willen seks binnen die relatie. Ze zijn heel voorzichtig. Ik gun jongeren hun seksuele vrijheid en plezier. We hebben ze veel te bang gemaakt."

Sexting
Lees ook:
Sexting kan niet meer veilig: politie doet ongebruikelijke waarschuwing