Misstanden

Rapport: Defensie doet te weinig met meldingen pesten en intimidatie

15 oktober 2018 10:30 Aangepast: 15 oktober 2018 11:26

De sociale veiligheid bij Defensie is niet op orde. Defensie doet te weinig met de meldingen over pesten, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een rapport van een commissie die hier onderzoek naar deed.

De misstanden ontstaan door de defensiecultuur en de inrichting van de organisatie. Bij Defensie heerst er een grote loyaliteit en sterke groepsbinding. Er is de neiging om leden van de groep te beschermen, ook bij negatief gedrag, concludeert de Commissie Giebels. 

Beter niet melden

Het meldingssysteem is volgens de commissie niet op orde. Er zijn teveel verschillende loketten en onderzoeken duren veel te lang. Leidinggevenden hebben ook een te gebrekkige rol in het oppakken van klachten. 

Pijnlijke conclusie van de Commissie is dat je het beter niet kunt melden: 'Melders ondervinden vaak nadeel van het doen van een melding', schrijft de commissie. "Niet melden is simpelweg de meest verstandige keuze."

Misstanden

De commissie is ingesteld naar aanleiding van de meldingen van misstanden bij de kazerne in Schaarsbergen. Daar werden mannen mishandeld en verkracht. 

Dit onderzoek gaat over de hele Defensie-organisatie. In een tussenrapport in maart had de commissie al forse kritiek over hoe Defensie was ingegaan naar de incidenten op de kazerne in Schaarsbergen

'Hier moeten we van leren'

Staatssecretaris Barbara Visser belooft beterschap. "Dit is niet goed", zegt ze in een reactie. "Hier willen we van leren." Ze wil onder meer het meldsysteem verbeteren en er moet een laagdrempelig en onafhankelijk meldpunt komen. 

Einde aan wegmoffelcultuur

Vanuit de oppositie klinkt flinke kritiek. GroenLinks-Tweede Kamerlid Isabelle Diks: "Er moet een einde komen aan de wegmoffelcultuur bij defensie. Militairen moeten veilig misstanden kunnen melden. Wat GroenLinks betreft wordt het meldpunt daarom voorlopig extern georganiseerd. We willen daarnaast dat de nieuwe veiligheidswaakhond ook direct aan de Kamer gaat rapporteren."

 

Miniatuurvoorbeeld
Misstanden

'Drugs, drank en prostituees in kazerne Schaarsbergen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van